Οι αποχές από τα μαθήματα δεν είναι εκδηλώσεις

Νέα δεδομένα σ’ ένα θέμα που καίει τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, αυτό των απουσιών, επιφέρει η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, την οποία ζήτησε ο πολιτικός προϊστάμενος της Παιδείας, Κώστας Καδής. Η Νομική Υπηρεσία του κράτους έκρινε ότι οι μαθητές που συμμετέχουν, π.χ., σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ή σε αποχή από τα μαθήματά τους, πρέπει να χρεώνονται με απουσίες. Μάλιστα για να αιτιολογήσει τη θέση της, η Γενική Εισαγγελία κατέφυγε μέχρι και στο λεξικό του Μπαμπινιώτη και ειδικότερα στην ερμηνεία που δίδεται στον όρο «εκδήλωση».

Τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, με αφορμή αποχή των μαθητών, μετά από οδηγίες της οργάνωσής τους. Τότε, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες θα έπαιρναν αδικαιολόγητες απουσίες, απόφαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του μαθητικού κινήματος (ΠΣΕΜ).


Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα, ο υπουργός απευθύνθηκε στη Γενική Εισαγγελία, αξιώνοντας συμβουλή αναφορικά με τον υφιστάμενο κανονισμό που προνοεί ότι «δεν σημειώνονται απουσίες σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ». Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να μάθει εάν οι διαμαρτυρίες και οι αποχές καλύπτονται από τη συγκεκριμένη πρόνοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας στάλθηκε στον κ. Καδή πριν από μερικές βδομάδες και, καθώς φαίνεται, δικαιώνει το υπουργείο, αφού κατέληξε στη θέση ότι τα πιο πάνω δεν μπορούν να θεωρηθούν εκδηλώσεις. Όσον αφορά στο τι θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα ψηφιστούν εγκαίρως οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι θα ρυθμίζουν μεταξύ πολλών άλλων και το θέμα των απουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δρομολογούνται δύο βασικές αλλαγές: α) Δεν θα υπάρχουν, πλέον, αδικαιολόγητες απουσίες. β) Θα καθοριστούν με σαφήνεια ποιες είναι οι εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ που απαλλάσσουν τους μαθητές από απουσίες (π.χ. συμμετοχή στις αντικατοχικές εκδηλώσεις, στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, σε μαθητικά συνέδρια κ.ά.).

Πηγή: Φιλελεύθερος