Οι μεγάλες «business» στην εκπαίδευση

Για πολλά χρόνια στην Κύπρο πίστευαν πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να ιδρύσουν πανεπιστήμια! Τα παιδιά των εύπορων οικογενειών σπούδαζαν στο Λονδίνο και των πιο φτωχών στην Αθήνα. Χρειάστηκαν χρόνια για να λειτουργήσει το πρώτο ιδιωτικό (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) και το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια, με το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, να έχει περί τους 11.000 φοιτητές. Από την εκπαίδευση προέρχεται πλέον σχεδόν το 2,5% του κυπριακού ΑΕΠ με τα ιδιωτικά ιδρύματα να δίνουν μάχη όχι μόνο για την προσέλκυση των Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών, αλλά και φοιτητών από αρκετές χώρες του κόσμου.


Μάλιστα, κάποιες σχολές των κυπριακών πανεπιστημίων θεωρούνται από τις πολύ καλές διεθνώς. Ποιος θα μπορούσε π.χ. να έχει καλύτερη σχολή σε θέματα λογιστικής, ορκωτών ελεγκτών, κ.λ.π.; Λίγοι, όμως, γνωρίζουν πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα διεθνώς στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin. Μάλιστα προσφέρει το πρώτο Master διεθνώς στα ψηφιακά νομίσματα.

Το στοίχημα, βέβαια, για τα κυπριακά πανεπιστήμια είναι να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από τρίτες χώρες.

Εκεί καταλαβαίνεις, όπως εξηγούσαν στελέχη των πανεπιστημίων, πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και σε Κύπρο και σε Ελλάδα για την καλλιέργεια τεραστίων αγορών όπως η Κίνα όπου έχουν πραγματοποιήσει κανονική απόβαση τα αμερικανικά ιδιωτικά ιδρύματα.

Πηγή: Euro2day.gr