Ο ΠτΔ παίρνει στο Ανώτατο τον νόμο για τα Τετράμηνα

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον νόμο περί κοινοτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης που περιλαμβάνει πρόνοια για ενός έτους αναβολή στη διενέργεια εξετάσεων ανά τετράμηνα στη Μέση Εκπαίδευση, μετά την απόρριψη της αναπομπής του.

Η αναπομπή του νόμου εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, τέθηκε χθες ενώπιον της ολομέλειας της βουλής και απορρίφθηκε με 16 ψήφους υπέρ εκ μέρους του ΔΗΣΥ, 24 εναντίον και δύο αποχές εκ μέρους των βουλευτών του Κινήματος Αλληλεγγύη.


Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει την καταψήφιση δύο αναπομπών από τη βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «σε αυτά τα ζητήματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ίδια τη θέση του και μέσα από τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να εκπληρώνει, είναι υποχρεωμένος να αναφέρει αυτές τις νομοθεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η δεύτερη νομοθεσία στην οποία αναφέρθηκε αφορά την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άντρες.

Όσον αφορά τις εξετάσεις ανά τετραμηνία, είπε ότι αμέσως, με οδηγίες του Προέδρου, ο Υπουργός Παιδείας έχει αναλάβει να ξεκινήσει ένα διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Μέσης Εκπαίδευσης και τους οργανωμένους γονείς της Μέσης Εκπαίδευσης, σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών από τη νέα σχολική χρονιά.

«Ο διάλογος αυτός θα γίνει τις επόμενες μέρες» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η προσδοκία ότι μπορούν να ρυθμιστούν όλα εκείνα τα θέματα που έχουν επισημάνει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, «όπως και κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή των νέων κανονισμών.

Η εφαρμογή των κανονισμών αυτών είναι μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για να έχουμε έγκαιρα γνώση της αποδοτικότητας των αποτελεσμάτων των μαθησιακών διαδικασιών στα σχολεία μας. Να έχουμε έγκαιρα μέσα από διαγνωστικούς ελέγχους τη γνώση και ενδεχομένως να γίνονται διορθωτικές κινήσεις και να μην περιμένουμε το τέλος, είτε είναι προεισαγωγικές εξετάσεις ή άλλη στιγμή, για να διαπιστώσουμε αν τυχόν υπάρχουν προβλήματα», είπε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «γενικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης έχουμε μια διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να έχουμε αξιοκρατικά αποτελέσματα, όπως τα επιθυμούμε. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των αποτελεσμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει ο ευρύτερος διάλογος και οι επόμενες βελτιωτικές αλλαγές που προγραμματίζει η Κυβέρνηση»ανέφερε.

Η αναπομπή του νόμου για τα τετράμηνα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, βασίστηκε σε τέσσερις λόγους που αναλύονται στην επιστολή, με βασική αιτιολογία την ασυμβατότητα με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Στην επιστολή αναπομπής σημειώνεται ότι η βουλή ψήφισε ρυθμίσεις που τροποποιούν ή και επεμβαίνουν στην άσκηση της εκτελεστικής ή και διοικητικής εξουσίας του αρμόδιου υπουργείου, αφού ανέστειλε την προγραμματισθείσα εφαρμογή και μετέθεσε το χρόνο έναρξης των εξετάσεων των τετραμήνων κατά τρόπο αντίθετο με τη θέληση και τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Αναφέρεται επίσης, ότι η επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στον καθορισμό του χρόνου έναρξης της σχολικής χρονιάς από την οποία θα εισαχθούν στα σχολεία οι εξετάσεις των τετραμήνων, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Πηγή: Stockwatch