Πάφος2017 “ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 “ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, μαθητές από τρία δημοτικα σχολεία της Πάφου, Γεροσκήπου Α, Γεροσκήπου Β και ΙΑ Πάφου, γιόρτασαν τη μέρα της Ευρώπης, την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.

Με άξονα την ιδέα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και τονίζοντας την ευρωπαική διάσταση πραγματοποιήθηκε η σχολική δραστηριότητα.


Με παρέλαση σημαιών της Ευρώπης και του Πάφος2017 τα παιδιά συναντήθηκαν στην πλατεία της Γεροσκήπου. Έγιναν μια φωνή και τραγούδησαν τον ύμνο της Ευρώπης, έπιασαν τα χέρια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και έγιναν φίλοι παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια.

imera_tis_evropis_2

Σαν μικροί εθελοντές μοίρασαν προγράμματα του Οργανισμού Πάφος2017 και έστειλαν το μήνυμα πως ο πολιτισμός ενώνει ανθρώπους, συνδέει λαούς…γεφυρώνει πολιτισμούς!!

Την Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

imera_tis_evropis_3