Παίζει ρόλο σε ποια θέση καθόμαστε στην τάξη;

Μια διεθνής έρευνα έθεσε τα πιο κάτω ερωτήματα σε διάφορους καθηγητές σχολείων, κολεγίων και πανεπιστημίων.

Τι αναμένετε από έναν μαθητή όταν αυτός επιλέγει να κάτσει στο πρώτο θρανίο; Πώς σας προϊδεάζει για τη συνέχεια της χρονιάς; Αναμένετε περισσότερα από αυτόν; Έχουν κάτι κοινό όσοι κάθονται στο πρώτο θρανίο;


Από την εμπειρία μου οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μαθητής επιλέγει να κάτσει μπροστά είναι κυρίως:

  • Προβλήματα όρασης
  • Προβλήματα ακοής
  • Αποτροπή από το να αποκοιμηθεί.

Σαν μαθητής έχω κάτσει τόσο σε μπροστινές όσο και σε πίσω θέσεις. Δεν μου έκανε καμία διαφορά στις επιδόσεις μου. Το ίδιο πιστεύω και για τους μαθητές μου.
Isaac Hanemann, Φυσικός

Ο μαθητής με αυτόν τον τρόπο δηλώνει κάποια πράγματα. Δηλώνει ότι θέλει να αφοσιωθεί στο μάθημα, αποφεύγοντας τους αντιπερισπασμούς που υπάρχουν συνήθως στις πίσω θέσεις. Δείχνει πως του αρέσει το μάθημα και ότι σέβεται αυτόν που το διδάσκει. Έχει παρατηρηθεί πως όσοι επιλέγουν να κάτσουν στα πίσω έδρανα συμμετέχουν λιγότερο σε σχέση με τους μπροστά.
Susan Sisson, Φιλόλογος

Είμαι καθηγητής σε κολέγιο για πάνω από 20 χρόνια. Όταν πρωτομπαίνω σε μια τάξη κάνω τις εξής υποθέσεις:

  • Οι φοιτητές που κάθονται στις πρώτες σειρές πρόκειται να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για την απόκτηση της γνώσης και για την περαιτέρω μάθησή τους.
  • Οι φοιτητές που κάθονται στα πίσω έδρανα θα προσπαθούν να κρύβονται, θα συμμετέχουν λιγότερο στις συζητήσεις και δεν θα κάνουν ποτέ την κατ’ οίκον εργασία.

Οι υποθέσεις όμως είναι επικίνδυνες. Είχα πάρα πολλούς φοιτητές του Α+ που επέλεγαν να καθίσουν στις τελευταίες θέσεις. Θεωρούσαν πως υπάρχει καλύτερος φωτισμός, περισσότερος χώρος για άπλωμα, πιο όμορφες κοπέλες/αγόρια αλλά και ότι έβλεπαν με μεγαλύτερη ευκολία ολόκληρο τον πίνακα!
Ο γενικός κανόνας όμως είναι ότι οι καλοί μαθητές κάθονται μπροστά.
Russell Burt, Πληροφορική

Όταν ήμουν φοιτητής προτιμούσα πάντα να κάθομαι στην μπροστά-αριστερά θέση. Ο λόγος ήταν πως ήθελα να περνώ απαρατήρητος από τον καθηγητή. Όταν ο καθηγητής γράφει κάτι στον πίνακα, συνήθως μόλις τελειώσει γυρίζει προς τα πίσω από την δεξιά πλευρά, άρα ήμουν πάντα το τελευταίο άτομο που θα πρόσεχε! Γενικά ήμουν καλός μαθητής. Παρατήρησα όμως πως ήμουν καλύτερος όταν περνούσα απαρατήρητος. Για μένα ίσχυε το “περισσότερη σημασία => περισσότερο άγχος/στρες => χειρότερες αποδόσεις!”.
Mike Jones, Ψυχολόγος

Εσείς τι άποψη έχετε; Στείλτε μας την στο email [email protected] ή χρησιμοποιώντας την