Παγκόσμιος στόχος η αναγνώριση της αξίας του εκπαιδευτικού

Η αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς του εκπαιδευτικού και η ενίσχυση του επαγγελματικού του κύρους είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Μέρας των Εκπαιδευτικών, όπως ορίστηκε η 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, από το 1994 από την UNESCO και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Στη Διακήρυξη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας του Εκπαιδευτικού 2016 αναφέρεται ότι ο σκοπός της Διακήρυξης για την ενίσχυση του επαγγελματικού κύρους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθίσταται σήμερα πιο αναγκαίος από ποτέ.


«Τα αδιαμφισβήτητα ερευνητικά ευρήματα της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών καθώς και άλλων Διεθνών Οργανισμών, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών, καταγράφουν την υποβάθμιση της επαγγελματικής θέσης και τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια» αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα της UNESCO, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ILO καθώς και της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών.

«Αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει να αναστραφεί. Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν πως οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν της εκτίμησης, της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που επιτελούν και που καλούνται να επιτελέσουν. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού και του έργου του απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων, επαρκείς πόρους για την εκπαίδευση και τα σχολεία, ασφαλές και υγιές εργασιακό (σχολικό) περιβάλλον, ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη» σημειώνεται.