Παγκύπριες: Από του χρόνου η αίτηση σε ένα επιστημονικό πεδίο για Ελλάδα

Η φετινή χρονιά παρά τις ιδιαιτερότητές της λόγω κορωνοϊού, είναι και η τελευταία κατά την οποία οι Κύπριοι υποψήφιοι για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας θα μπορούν να ποντάρουν σε Σχολές δύο επιστημονικών πεδίων.

Από την επόμενη χρονιά, οι υποψήφιοι στις Παγκύπριες Εξετάσεις που θα στοχεύουν σε μια θέση στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, θα μπορούν να διεκδικήσουν σε Σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου. Η εξέλιξη αυτή αφορά απόφαση της Ελλάδας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ίσχυε από φέτος, κάτι όμως που ανετράπη έπειτα από συνεννόηση των υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας. 


Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι υποψήφιοι από του χρόνου θα μπορούν μεν, με τα μαθήματα που θα παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις να διεκδικούν πρόσβαση σε διάφορες Σχολές στα Πανεπιστήμια της χώρας μας (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, αναλόγως των μαθημάτων που εμπίπτουν στα πλαίσια πρόσβασης που θα επιλέξουν), όμως δεν θα μπορούν να πράττουν το ίδιο για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Τη χρονική στιγμή που θα κληθούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους για την Ελλάδα, θα συμπληρώνουν Σχολές που τους ενδιαφέρουν, οι οποίες όμως θα ανήκουν στο ίδιο επιστημονικό πεδίο. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι που θα ενδιαφέρονται για μία θέση στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Ελλάδας, δεν θα μπορούν να «χτυπούν» και διεκδίκηση σε Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως για το εν λόγω ζήτημα έγινε τους προηγούμενους μήνες διεξοδική συζήτηση στα υπουργεία Παιδείας των δύο χωρών και συμφωνήθηκε πως για τη φετινή χρονιά ισχύσει κατ’ εξαίρεση και με μεταβατικό χαρακτήρα, η δυνατότητα στους υποψήφιους από την Κύπρο να διεκδικήσουν θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια στη βάση της δήλωσής τους για δύο, αντί ενός, πεδία σπουδών. Μάλιστα, για τη δυνατότητα αυτή, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ευχαρίστησε την υπουργό Παιδείας της Ελλάδας Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της προχθεσινής τους τηλεδιάσκεψης κατά την οποία συζήτησαν θέματα που άπτονται της διοργάνωσης των Παγκύπριων και Πανελλαδικών Εξετάσεων, που θα διεξαχθούν φέτος μέσα σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη σημαντική αυτή αλλαγή που θα ισχύσει από του χρόνου, αναμένεται πως θα υπάρξει εκτεταμένη ενημέρωση από τους καθηγητές της Συμβουλευτικής προς τους μαθητές που θα τους αφορά, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πηγή: Φιλελεύθερος