Παγκύπριες 2019: Ξεκινάνε με Νέα Ελληνικά – Καλές Επιτυχίες σε όλες/όλους!

Παγκύπριες Εξετάσεις

Στις οκτώ σήμερα το πρωί χτυπά ένα… διαφορετικό σχολικό κουδούνι. Όχι για να καλέσει τους μαθητές στις τάξεις για το σύνηθες μάθημα, αλλά για την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η αυλαία των εξετάσεων ανοίγει με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το πιο μαζικό καθώς είναι το μόνο υποχρεωτικό εξεταζόμενο μάθημα για όλους τους υποψήφιους: και για όσους ενδιαφέρονται για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας αλλά και για όσα παιδιά επιθυμούν μόνο την απόλυσή τους από τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αρκετά χαμηλού μέσου όρου που συγκεντρώνει όσον αφορά στις βαθμολογίες, παρακάθονται σήμερα συνολικά 7.689 υποψήφιοι, όσοι δηλαδή είναι και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις.


Η εξέταση θα αρχίσει στις 08:00 π.μ. σε όλα τα εξεταστικά κέντρα και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 π.μ. Για την ετοιμασία του γραπτού, χθες η ομάδα θεματοθέτησης ήταν αποκομμένη σε ξενοδοχείο ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εξέτασης, με τα θέματα να φεύγουν πρωί–πρωί για κάθε εξεταστικό κέντρο με αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι θεματοθέτες θα αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο μία ώρα μετά από την έναρξη της εξέτασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτό είναι το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2019

Όσον αφορά στους υποψηφίους, θα πρέπει να βρίσκονται σήμερα στα εξεταστικά τους κέντρα, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης, ενώ οι οδηγίες είναι σαφείς: τα κινητά τους τηλέφωνα θα παραμείνουν εκτός των αιθουσών διαφορετικά θα θεωρηθεί προσπάθεια δολίευσης και το εξεταστικό τους δοκίμιο θα μηδενιστεί. Το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών αποτελείται από δύο μέρη και η δομή του περιλαμβάνει άγνωστο κείμενο, ασκήσεις, έκθεση (παραγωγή γραπτού επικοινωνιακού λόγου), διδαγμένο κείμενο, αδίδακτο κείμενο καθώς και μέρος από λογοτεχνικό βιβλίο. Σχετικά με τη βαθμολόγηση του δοκιμίου, όπως κάθε χρόνο, δίνονται στους βαθμολογητές συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις σωστές απαντήσεις.

Tις ευχές του στους υποψηφίους που ρίχνονται στη μάχη έστειλε μέσω twitter ο υπουργός Παιδείας. «Με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων, εύχομαι κάθε επιτυχία στους υποψήφιους που παρακάθονται στις εξετάσεις, για να εξασφαλίσουν μια θέση στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας. Ευόδωση των κόπων τους και εκπλήρωση των ονείρων τους», ευχήθηκε ο κ. Χαμπιαούρης.

Οι αριθμοί φέτος

Εκτός από τα Νέα Ελληνικά, μεγάλη συμμετοχή θα έχουν και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, με 3.587 υποψηφίους. Τρίτο μάθημα σε συμμετοχή είναι τα Αγγλικά με 3.057 υποψηφίους ενώ τελευταίο στη λίστα είναι το Μάρκετινγκ με 547 υποψηφίους. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη επιλογή για 562 υποψηφίους, ενώ ακολουθεί η Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Πανεπιστημίου Κύπρου με 490 υποψηφίους.

Το πιο δημοφιλές Τμήμα σε αριθμό υποψηφίων είναι αυτό της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με 1.942 υποψηφίους και δεύτερο το Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ με 1.852 υποψηφίους. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 13 Ιουνίου. Από τους 7.689 υποψηφίους οι 7.365 είναι τελειόφοιτοι, ενώ 324 απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Για απόλυση ενδιαφέρονται 1.994 και για πρόσβαση 5.695. Οι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας ανέρχονται στους 654 ενώ φέτος 940 υποψήφιοι ζήτησαν διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεών τους.

Πηγή: Φιλελεύθερος