Παρεμβάσεις Αναστασιάδη από Σεϋχέλλες για την κρίση στην Παιδεία

Mε  τη στελέχωση των σχολείων να βρίσκεται στον αέρα και τον διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων να έχει, προς το παρόν, οδηγηθεί σε αδιέξοδο, χρειάστηκε και πάλι χθες η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος είναι στις Σεϋχέλλες για διακοπές, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην παιδεία και προχώρησε παρασκηνιακά σε υποδείξεις και στις δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν και πάλι γύρω από το ίδιο τραπέζι και η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει ομαλά.


Παρά το έντονο παρασκήνιο και την προεδρική παρέμβαση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται σε αναμονή της απάντησης του υπουργού Παιδείας επί των εισηγήσεων τους πριν πουν την τελευταία τους κουβέντα.

Παρά το έντονο παρασκήνιο και την προεδρική παρέμβαση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται σε αναμονή της απάντησης του υπουργού Παιδείας επί των εισηγήσεών τους πριν πουν την τελευταία τους κουβέντα.

Θα απαντήσει

Η ασυνεννοησία, πάντως, που διέπει τις σχέσεις των δύο πλευρών κτυπά κόκκινο. Το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ανέμενε από τις οργανώσεις την κατάθεση απόψεων που να αφορούν τα τέσσερα εξορθολογιστικά μέτρα, εντούτοις «ουδεμία σχέση είχαν οι προτάσεις τους με αυτά». Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, από την άλλη, διερωτούνται ακόμη σε τι πρέπει να απαντήσουν αφού οι θέσεις τους επί των προτάσεων Χαμπιαούρη είναι πασίγνωστες: Δεν τις αποδέχονται!

Παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας Χαμπιαούρης θα απαντήσει συγκεκριμένα στις προτάσεις και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, πιθανότατα μέχρι αύριο Τετάρτη, και δεν αποκλείεται κάποιες από τις εισηγήσεις τους να πάρουν σάρκα και οστά. Οι δε εγκριθείσες προτάσεις από το Υπουργικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τίθενται προς συζήτηση, ωστόσο δεν αποσύρονται.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, πάντως, θέτουν επί τάπητος και το θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Το γεγονός ότι 300 περίπου εκπαιδευτικοί (όλων των βαθμίδων) μένουν εκτός σχολείου έχει θέσει νέα βόμβα στα θεμέλια του διαλόγου. Εξ όσων ο «Π» πληροφορείται, ο υπουργός είναι έξω φρενών με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αφού «το μέτρο που αφορά τον διορισμό εκπαιδευτικών από δύο καταλόγους (διοριστέων και διορισίμων) ήταν γνωστό. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ωστόσο, υπενθυμίζουν τις διαβεβαιώσεις του νυν και του τέως υπουργού Παιδείας ότι το μέτρο δεν θα οδηγούσε στην ανεργία τους εκπαιδευτικούς που ήδη βρίσκονται στην έδρα.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα αποφασιστούν αφού θα έχουν ενώπιόν τους την απάντηση του υπουργού Παιδείας.

Στα χέρια τους οι προτάσεις

Τις ζήτησαν δεκάδες φορές μέχρι σήμερα. Χθες, οι επίμαχες προτάσεις Χαμπιαούρη, οι οποίες έλαβαν το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018 για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου και του όλου συστήματος παραχώρησης διδακτικού χρόνου για εκτέλεση άλλων εξωδιδακτικών καθηκόντων, έφτασαν στα χέρια των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Σήμερα, στις 9.30 το πρωί θα συνέλθει η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ προκειμένου να αξιολογήσει τις προφορικές απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Παιδείας στις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, όπως αυτές υποβλήθηκαν στο κοινό έγγραφο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. «Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα μας στείλει και γραπτώς τις θέσεις του, αλλά προφορικά μας έδωσε ήδη κάποιες πρώτες απαντήσεις, οι οποίες φαίνεται να μην αφήνουν περιθώρια για θετική κατάληξη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους.

Ερωτηθείς εάν θα τοποθετηθούν γραπτώς μέχρι την Τετάρτη πάνω στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ευρύτερα για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου και του όλου συστήματος αξιοποίησης του εξωδιδακτικού χρόνου, ο κ. Σωκράτους είπε ότι για τα συγκεκριμένα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρότειναν ήδη άλλα αντισταθμιστικά μέτρα.

«Στα μέτρα εκείνα του Υπουργικού Συμβουλίου, που ειρήσθω εν παρόδω διαφωνήσαμε εξ αρχής και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και επί της ουσίας, αντιπροτείναμε άλλα αντισταθμιστικά και σχεδόν ισοδύναμα μέτρα ως προς τον αριθμό των θέσεων που απαιτούνται για να μπορέσει να εξευρεθεί μια λύση, η οποία να επιτρέψει να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Πηγή: Πολίτης