Προδρόμου: Σχέδιο δράσης για αύξηση κρουσμάτων – Υπερωρίες και μάθημα τα Χριστούγεννα

Πρόδρομος Προδρόμου Υπουργός Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε για την κατάσταση στα σχολεία της Κύπρου εν μέσω πανδημίας, την εξ αποστάσεως διδασκαλία στη λυκειακή εκπαίδευση αλλά και τα μέτρα αντίδρασης που είναι έτοιμος να λάβει σε περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα μας χειροτερέψει, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συζητήθηκε το θέμα των μέτρων που λαμβάνονται σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων λόγω της πανδημίας.


Μεταξύ άλλων σε σχέση με το κλείσιμο των Λυκείων σε Λεμεσό και Πάφο εξαιτίας του lockdown ο κος Προδρόμου ανάφερε πώς μέχρι στιγμής “τουλάχιστον στη λυκειακή εκπαίδευση έχει καταγραφεί ότι στις 10 Νοεμβρίου η διδασκαλία έχει καλύψει ό,τι προβλεπόταν μέχρι αυτή τη στιγμή, δηλαδή το 50% του α’ τετραμήνου. Άρα ο ρυθμός παρακολούθησης του προγράμματος μέχρι στιγμής είναι κανονικός.”

Ωστόσο ο κος Προδρόμου ανέλυσε τα τρία μέτρα αντίδρασης που είναι έτοιμοι να λάβουν σε περίπτωση που χρειαστεί:

  1. Πρώτον, όπως έγινε σε σημαντικό βαθμό και το προηγούμενο σχολικό έτος, έχουμε αρκετό χρόνο στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να παραταθεί το σχολικό έτος, μέσα στον οποίο μπορούμε να παρατείνουμε τη φοίτηση και τη διδασκαλία. Ήδη, κατά την περσινή σχολική χρονιά αυτό είχε συμβεί και στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια. Υπενθυμίζω ότι συνήθως στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια οι τάξεις του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών τερμάτιζαν τη διδασκαλία στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Άρα λοιπόν μέχρι το τέλος Ιουνίου υπάρχει αρκετός χρόνος για να μπορούμε, αν χρειαστεί, να αναπληρώσουμε διδασκαλία και αναλόγως θα προσαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων.
  2. Εκτός αυτού έχει ετοιμαστεί μια τροποποίηση των κανονισμών, η οποία από πέρσι είχε συζητηθεί και θα υποβληθεί σε νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια θα την καταθέσουμε και στη Βουλή, ούτως ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές της πανδημίας, να υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθεί η διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων ή/και του Πάσχα και εκεί μπορούμε να ανακτήσουμε κάποιες μέρες, εάν είναι αδήριτη ανάγκη.
  3. Και ένα τρίτο μέτρο, το οποίο πιστεύω ότι είναι το έσχατο, αλλά ήδη έχει συζητηθεί και έχουμε στήριξη από την Κυβέρνηση για τυχόν δαπάνη που θα χρειαστεί, είναι, εκεί όπου πιθανώς να μην υπάρχει άλλη λύση, να εξασφαλίσουμε πρόσθετες ώρες διδασκαλίας με υπερωριακή απασχόληση πέραν του Ωρολόγιου Προγράμματος για να διορθωθούν τα πράγματα κατά τόπους, εάν υπάρχει ανάγκη.

Τα πιο πάνω μέτρα ή κάποια από τα πιο πάνω μέτρα, εάν χρειάζεται, θα αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνω. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, έχουμε μπροστά μας το μεγαλύτερο μέρος του σχολικού έτους και δεν θα ήταν συνετό να προτρέξουμε. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι στιγμής η εξέλιξη της διδασκαλίας γενικά στα σχολεία είναι ικανοποιητική όσο αφορά στο να καλύψουμε τους Δείκτες Επάρκειας και βέβαια οι εκπαιδευτικοί ήδη προσαρμόζονται και καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες που είναι αξιέπαινες.

Πηγή: Alphanews