Σε αποχή από μαθήματα καλεί τους μαθητές η ΠΣΕΜ την Τετάρτη

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους μαθητές και μαθήτριες όλων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, σε αποχή από τα μαθήματα την 3η περίοδο της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στους σχολικούς κανονισμούς.

Την ίδια ώρα, η γραμματεία της ΠΣΕΜ θα παραδώσει τα αποτελέσματα του Παγκύπριου Δημοψηφίσματος που έγινε ανάμεσα στους μαθητές, στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.


Οι μαθητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση των διαγωνισμάτων και εφαρμογή εξετάσεων ανά τετράμηνο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μετατρέψει το σχολείο σε ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο, με το μαθητή να βρίσκεται σε διαρκές άγχος για τις εξετάσεις και σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για προετοιμασία τους. Όπως αναφέρουν, η εν λόγω πρόταση θα αυξήσει την παραπαιδεία, με τους μαθητές να κυνηγούν τους βαθμούς και όχι τη γνώση.

«Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε διαφωνία μας για τη μείωση των απουσιών, τη μη συμμετοχή του Κ.Μ.Σ στη διαμόρφωση των σχολικών κανονισμών, όπως επίσης και η κατάργηση του δικαιώματος ενός μαθητή να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ», αναφέρεται επίσης.

Προστίθεται ότι η αποχή μιας περιόδου, στοχεύει στο να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στην Κυβέρνηση, να εισακούσει τη διαφωνία των χιλιάδων μαθητών, ενάντια στις μεθοδεύσεις τους και αναφέρεται ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε ξανά πειραματόζωα”, ενώ καλούν τους γονείς και τους καθηγητές να τους στηρίξουν.

Η ΠΣΕΜ υπενθυμίζει ότι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της εκεί και όπου διοργανώνονται. Αυτό διασφαλίζεται από τον κανονισμό 13, παράγραφος 11: «δεν σημειώνονται απουσίες σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ». Η αποχή μιας περιόδου, αναφέρεται, είναι εκδήλωση της ΠΣΕΜ και ως τέτοια πρέπει να αντικριστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ