Σε μια κλωστή κρέμεται η Παιδεία – Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Προεδρικό

Στις αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου μεταφέρεται για δεύτερη φορά η κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία, αφού λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς αγεφύρωτες παραμένουν οι θέσεις εκπαιδευτικών και υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», πρόκειται να παρουσιαστούν στους εκπαιδευτικούς εναλλακτικά σενάρια και σκέψεις, με την ελπίδα πριν από τη λήξη της συνεδρίας να βρεθεί η πολυπόθητη αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και πρόσθετες συναντήσεις. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί απαντούν θετικά στον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα μελετούν και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαστικής οδού. Παράλληλα, συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου, η οποία όπως αναφέρουν θα είναι πολύ ισχυρή.


Σχετικά με τη σημερινή διαβούλευση στο Προεδρικό Μέγαρο, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα παρουσιαστούν επί τόπου και προφορικά, νέες εναλλακτικές προτάσεις στους εκπαιδευτικούς, χωρίς όμως να παραμερίζονται οι απόψεις της Κυβέρνησης στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για τον εξορθολογισμό. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να κρύβει άσο στο μανίκι, με μια πρόταση την οποία δεν θα μπορούν να απορρίψουν οι εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, πλανάται το ενδεχόμενο οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να δεχθούν κάποια τροποποίηση, καθώς ο στόχος είναι να προκύψουν αποδεκτές λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Υπουργό, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ κατέθεσαν πέντε διαφορετικά έγγραφα. Από αυτά, τα δύο αφορούσαν στην πρόσκληση-υπόμνημα που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χαμπιαούρης, με θέμα τον εξορθολογισμό «σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών». Τα άλλα τρία έγγραφα αποτελούσαν εναλλακτικές προτάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τον εξορθολογισμό, τις οποίες είχαν καταθέσει και το προηγούμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο των εγγράφων, οριστικοποίησαν σε συνάντησή τους τα τρία κεντρικά διοικητικά συμβούλια, η οποία προηγήθηκε της συζήτησης με τον Υπουργό.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υπήρξαν κάποιες ανατροπές, οπόταν οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μην καταθέσουν τελικά και νέα εναλλακτική πρόταση. Σύμφωνα πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο σενάριο προέβλεπε να μην εφαρμοστεί καμία από τις αποφάσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο πέρα από εκείνη του εξορθολογισμού των απαλλαγών των υπεύθυνων τμήματος. Προϋπόθεση για τους εκπαιδευτικούς, ότι θα παραχωρούσαν τον χρόνο των συγκεκριμένων απαλλαγών στο Υπουργείο με τη μορφή πίστωσης και αυτός θα τους επιστρεφόταν την ερχόμενη χρονιά.

Πηγή: Φιλελεύθερος