“Στα σκοινιά” ο Προδρόμου – Τρέχει να προλάβει το πρώτο κουδούνι

Πρόδρομος Προδρόμου Υπουργός Παιδείας

Σε αγώνα δρόμου για να καλύψει τα πολλά κενά που παρουσιάζονται επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο παιδείας, λίγο πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για δεκάδες χιλιάδες μαθητές.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, που αναμένεται να καθορίσει και τα εργασιακά δεδομένα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, βρίσκει το υπουργείο σε θέση άμυνας για σωρεία ζητημάτων που πολλοί ανέμεναν να είχαν επιλυθεί πριν μήνες.


Μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός παιδείας αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή παρουσία του στη βουλή, στην κατάθεση πρότασης για θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στους σχεδιασμούς του υπουργείου για αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πρόσθετες ανάγκες για προστασία και ασφάλεια της υγείας, που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως δυσκολεύουν την προετοιμασία του υπουργείου το οποίο ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες διαμήνυε πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς κανονικά ως έχει προγραμματιστεί.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να επιλύσει το υπουργείο αφορά στην κατάλληλη ετοιμασία των αιθουσών και ειδικότερα, στην διαρρύθμιση του χώρου και των θρανίων με τρόπο που να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις για προστασία των μαθητών. Στο πλαίσιο της εν λόγω προσπάθειας, τις τελευταίες ημέρες προκύπτουν αναφορές για σχολικές αίθουσες με περιορισμένη χωρητικότητα, ελλείψεις θρανίων, παραγγελίες της τελευταίας στιγμής για μονά θρανία και διαχωριστικά από ακρυλικό για διπλά θρανία.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής σχολικών εφορειών Ντίνος Έλληνας, αντέκρουσε χθες αναφορές περί καθυστέρησης στη λήψη απόφασης για παραγγελίες μονών θρανίων προς αντιμετώπιση του ζητήματος των αποστάσεων μεταξύ μαθητών στις τάξεις, λέγοντας ότι οι σχετικές οδηγίες λήφθηκαν μόλις πριν από οκτώ μέρες από το υπουργείο παιδείας. Τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν για ευνόητους, εκπαιδευτικούς και οικονομικούς λόγους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας Ηλίας Μαρκάτζης κατά την παρουσία του σε εκπομπή του OMEGA αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί οδηγίες και κατατέθηκαν ιδέες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες, ο βοηθός γγ της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, υποστήριξε χθες ότι τα σχολεία δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο, ειδικότερα σε σχέση με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων δημοτικής εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, δήλωσε ότι είναι πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πολύ νωρίτερα. Εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι σχολικές εφορίες θα προλάβουν να ετοιμάσουν τις σχολικές αίθουσες, αναγνωρίζοντας ότι δίνουν μάχη για να το καταφέρουν.

Ο πρόεδρος συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, τόνισε πως οι όποιες εκκρεμότητες προκύπτουν πρέπει να έχουν επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα. Αναφέρθηκε σε τηλεφωνήματα από διευθύνσεις σχολείων που κάνουν λόγο για ελλείψεις στις αίθουσες, καλώντας το υπουργείο να προβεί σε ακόμα ένα έλεγχο, πριν τα σχολεία της μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης υποδεχθούν πέραν των 42 χιλ. μαθητών, τη Δευτέρα.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, τελούν σε αναμονή για την αυριανή συνάντηση του υπουργού παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, με τους προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και τη Δρα Ζωή Δωροθέα Πανά κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν πτυχές του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα εφαρμοσθεί στα σχολεία και να δοθούν διευκρινίσεις σε θέματα που εγείρουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ο κ. Προδρόμου έστειλε χθες το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο υγειονομικό πρωτόκολλο. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν σε ένα μελλοντικό χρόνο» είπε. Παραδέχθηκε παράλληλα, πως «είναι δυσκολίες που σίγουρα αντιμετωπίζουμε στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων», θέτοντας ως παράδειγμα την απολύμανση σε εργαστήρια και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν «ακόμα και από πανεπιστήμια για την τήρηση των πρωτοκόλλων», όπως είπε.

Πυρά κομμάτων κατά του υπουργείου

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο παιδείας δέχονται πυρά από τα κόμματα που επισημαίνουν τις ελλείψεις και κατηγορούν το υπουργείο για πρόχειρους χειρισμούς.

Ο κ. Προδρόμου δέχθηκε χθες σωρεία ερωτημάτων εκ μέρους βουλευτών για τα κενά που εντοπίζονται στον τομέα της εκπαίδευσης και κλήθηκε να αιτιολογήσει την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε σε ότι αφορά την κατάλληλη προετοιμασία των σχολείων για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Την αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσε η αναφορά του υπουργού ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση.

Σε δήλωση του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο βουλευτής του κόμματος Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι «είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι το υπουργείο παιδείας αισθάνεται και δηλώνει ικανοποιημένο από το βαθμό ετοιμότητας του, όταν η αναβάθμιση των δικτύων στις σχολικές μονάδες δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, η ενίσχυση του εξοπλισμού σε ηλεκτρονικές συσκευές δεν έχει υλοποιηθεί, επικρατεί σύγχυση και προβληματισμός σε σχέση με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα θρανία ακόμα φτιάχνονται και δεν υπάρχει προγραμματισμός για το πώς θα καλυφθεί η χαμένη διδακτέα ύλη από την περσινή χρονιά».

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει στα σχολεία, είναι η αδυναμία εφαρμογής των πρωτοκόλλων υγείας στις πλείστες περιπτώσεις και στη δημοτική και ειδική εκπαίδευση, αλλά και η απουσία υλικοτεχνικών υποδομών.

Ανησυχίες για τα προβλήματα, που καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν τις τελευταίες ημέρες, εκφράζουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αλαλούμ οδηγιών, μετά τη μετάθεση της έναρξης της σχολικής χρονιάς στην ερχόμενη Δευτέρα αντί την Παρασκευή.

«Το αλαλούμ οδηγιών, προσβάλλει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που απολύτως δικαιολογημένα ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά σε κλίμα αβεβαιότητας, και ανασφάλειας. Οι αντιφατικές δηλώσεις προκαλούν σύγχυση και φανερώνουν ανευθυνότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ενώ γίνεται λόγος για απουσία προετοιμασίας.

Για αδιαφορία και αδράνεια κατά το τρίμηνο που τα σχολεία ήταν κλειστά, κατηγόρησε το υπουργείο παιδείας η Συμμαχία Πολιτών. Σε ανακοίνωση του κόμματος γίνεται λόγος για «κουτσουρέματα της τελευταίας στιγμής» και για προχειρότητα που επέδειξε το υπουργείο παιδείας.

Σε χθεσινές τους δηλώσεις πάντως, βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ συμφώνησαν ότι οι έκτακτες ανάγκες που υφίστανται την φετινή χρονιά δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα των μαθημάτων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιαστούν στα σχολεία και στη Μέση Γενική και στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, όπως και στη Δημοτική, τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου κατά την οποία, εκτός των άλλων εργασιών (διαχωρισμός σε τμήματα, διανομή βιβλίων, κοινοποίηση του προγράμματος), θα γίνει ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Πηγή: Stockwatch