Στα χαρακώματα για “5 λεπτά”!

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται για τους δασκάλους, η σμίκρυνση του δεύτερου διαλείμματος των σχολείων κατά πέντε λεπτά, με στόχο την αύξηση του διδακτικού χρόνου της 7ης περιόδου, από 35 σε 40 λεπτά. Καθώς φαίνεται, οι εκπαιδευτικοί δεν διαφωνούν τόσο με το περιεχόμενο της ρύθμισης, όσο με το γεγονός ότι δεν προωθήθηκε ανάλογη τροποποίηση στη νομοθεσία, ώστε να συνάδει με τα νέα δεδομένα.

Είναι γι’ αυτό, που η ΠΟΕΔ δίνει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, για «αποκατάσταση της σύννομης λειτουργίας του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί πως θα καλέσει τα μέλη της να επαναφέρουν την προηγούμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπεται στους υφιστάμενους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.


Αναλυτικότερα, με επιστολή προς τον Υπουργό, η ηγεσία των δασκάλων σημειώνει: «Έχει παρατηρηθεί ότι η ρύθμιση που εφαρμόζεται στα σχολεία σε ό,τι αφορά στο δεύτερο (δεκάλεπτο) διάλειμμα των σχολείων έρχεται σε σύγκρουση με τις σχετικές πρόνοιες των εν ισχύι κανονισμών λειτουργίας σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, που καθορίζουν ότι αυτό θα είναι διάρκειας 15 λεπτών».

Η ΠΟΕΔ εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις και να αφήσει εκτεθειμένους τους διευθυντές και το προσωπικό των σχολείων σε περίπτωση π.χ. ατυχημάτων. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με βάση τα πιο πάνω, ζητά από το Υπουργείο «να διορθώσει τη στρέβλωση και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της σύννομης λειτουργίας του ωρολογίου προγράμματος». Και συνεχίζει: «Καθιστούμε σαφές ότι, αν το Υπουργείο δεν προβεί, σε διάστημα μιας βδομάδας, στις κατάλληλες ενέργειες, η οργάνωση θα υποχρεωθεί να δώσει οδηγίες προς τα μέλη της για επαναφορά σε ισχύ της προηγούμενης ρύθμισης». Δηλαδή, η 7η διδακτική περίοδος από 40λεπτη να γίνει και πάλι 35λεπτη και το δεύτερο διάλειμμα να ξαναγίνει 15λεπτο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΠΟΕΔ διευκρινίζει πως εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση για εφαρμογή ισόχρονων περιόδων διδασκαλίας στα Δημοτικά. Προς τούτο, δηλώνει πρόθυμη «να προσέλθει σε διάλογο με το Υπουργείο για συνολική εξέταση του ζητήματος της κατανομής του ημερήσιου διδακτικού χρόνου, με προοπτική την καταλληλότερη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς διευθέτηση από την επόμενη σχολική χρονιά».

Ας σημειωθεί ότι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο ωρολόγιο της Δημοτικής Εκπαίδευσης -και κατ’ επέκταση η πρόνοια για να περιοριστεί κατά πέντε λεπτά το διάλειμμα, ώστε όλες οι διδακτικές περίοδοι να γίνουν 40λεπτες- εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ της ΠΟΕΔ το περασμένο καλοκαίρι. Το νέο πρόγραμμα εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο, όμως το υπουργείο Παιδείας προφανώς παρέλειψε να προωθήσει την απαιτούμενη τροποποίηση του κανονισμού στη Βουλή. Την ασυμφωνία που υπάρχει μεταξύ του κανονισμού και του τι εφαρμόζεται στα σχολεία, κατέγραψε η επιτροπή παρακολούθησης του νέου ωρολογίου προγράμματος τον Νοέμβριο. Ωστόσο, δεν έγιναν οποιασδήποτε ενέργειες για να διορθωθεί η στρέβλωση.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου