Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στην εκπαίδευση

Η υπογραφή της συνεργασίας έγινε στο περιθώριο Διάσκεψης Υπουργών Παιδείας με θέμα τη «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Υπογράφοντας την συμφωνία, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, είπε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που συναντιόμαστε σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Κώστα Γαβρόγλου, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης που διοργανώνεται εδώ στη Λευκωσία στο θέμα της διασφάλισης της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης για να υπογράψουμε μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας, μια συμφωνία, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τις πέρα από άριστες, θα έλεγα, σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης.


Η συμφωνία μας, σημείωσε, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις σε θεματικές περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανταλλαγές μαθητών-φοιτητών-πανεπιστημιακών, συνεργασίας σε διάφορα θέματα περιβαλλοντικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ανώτερης εκπαίδευσης και θεμελιώνει ακόμη περισσότερο αυτό που έχουμε ήδη δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια.

“Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχρονικά ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της τουρκικής εισβολής και μέχρι σήμερα στηρίζει συνεχώς την Κύπρο και ειδικότερα το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα είτε με την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού είτε μέσα από συνεργασίες που έχουν τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα είτε με άλλους τρόπους”, πρόσθεσε.

Αυτή η στήριξη και η συνεργασία, συνέχισε ο κ. Καδής, είναι συνεχής. “Θα ήθελα Υπουργέ μου να σας ευχαριστήσω θερμά για αυτή σας την συμβολή. Και τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι μέσα από τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούμε ο ένας να μάθουμε από τον άλλο για να προχωρήσουμε με πιο στέρεα βήματα μπροστά”, συμπλήρωσε.

Είμαι βέβαιος, είπε ο Κύπριος Υπουργός, ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει θα αποτελέσει την βάση για περαιτέρω συνεργασίες, ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου είπε πως “είναι το πρώτο μου ταξίδι ως Υπουργός Παιδείας εκτός Ελλάδας κι έχει ένα συμβολισμό ότι είναι στην Κύπρο και πραγματικά χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία να υπογράψουμε αυτή τη Σύμβαση, η οποία είναι μια Σύμβαση που έχει μια ιστορία από το 1993 και ανανεώνεται ανά πέντε έτη”.

Τώρα έχουμε υπογράψει μια συνέχεια, σημείωσε, εκσυγχρονίζοντας την ίδια την συμφωνία και το περιεχόμενο της κι απλώς θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός ότι η επόμενη πενταετία θα είναι ενδεχομένως από τις πιο ενδιαφέρουσες πενταετίες για θέματα εκπαίδευσης και πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας αλλά κυρίως και Πανεπιστημιακής.

“Νομίζω ότι γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα διεθνώς και θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουν αυτά να ενταχθούν σε ένα περίπλοκο θέμα που είναι η εκπαίδευση και οι δυνατότητες που θα μας δίνονται για συζητήσεις και πρωτοβουλίες, νομίζω θα παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο στο να γίνει δυνατή η ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών με ένα τρόπο που το μόνο του αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της παιδείας μας”, πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Σε παρατήρηση ότι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα με το θέμα της αναγνώρισης μεταπτυχιακών πτυχίων που προσφέρουν τα ιδιωτικά κυπριακά πανεπιστήμια από μέρους του Υπουργείου του, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η συμφωνία έχει στρατηγικότερο χαρακτήρα και δεν αφορά τέτοιου είδους θέματα.

“Οντως υπάρχουν κάποια προβλήματα και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Ο στόχος της ποιότητας των πτυχίων και κυρίως όταν δεν αναγνωρίζονται μεταπτυχιακά, πρέπει να είναι το βασικό μας κριτήριο σε αυτές τις διαδικασίες. Υπήρξαν και παλαιότερα, και τα διευθετήσαμε με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια”, σημείωσε.

“Είμαι σίγουρος”, συνέχισε, “ότι θα συνεχίσουν να διευθετούνται πάλι με τα ίδια κριτήρια. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αφεθεί στα Πανεπιστήμια, στους Οργανισμούς Πιστοποίησης που καταλαβαίνουν – υπάρχει τώρα και στην Κύπρο – κι είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν λύσεις”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της “Καθημερινής” ότι το Υπουργείο του κάνει λόγο για “ύποπτα” πτυχία από την Κύπρο, για πτυχία που λαμβάνονται εξ αποστάσεως, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: “Αποκλείεται να έχει λεχθεί η λέξη ύποπτα πτυχία”. Το βασικό στοιχείο, συνέχισε, είναι το εξής: “Στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα πλαίσιο για τα εξ αποστάσεως πτυχία. Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προφανώς έχει αυτή τη δυνατότητα, ορισμένα Πανεπιστήμια έχουν πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει καθόλου σαφές πλαίσιο”.

Και πολλές φορές, συνέχισε, όταν δεν υπάρχει μια ρητή απαγόρευση κάποιοι θεωρούν ότι επιτρέπονται. “Εμείς την ερχόμενη εβδομάδα”, είπε ο Ελληνας Υπουργός Παιδείας, “θα καταθέσουμε ένα πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και για τη διοίκηση των Πανεπιστημίων και εκεί κάνουμε σαφή αναφορά, ότι το επόμενο μας νομοσχέδιο θα είναι για τα εξ αποστάσεως, τα οποία επιμένω ότι είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα και πάλι θέλει μεγάλη προσοχή μην μέσα από το άγχος των νέων παιδιών να αποκτήσουν πτυχία υποβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση”.

Ο κ. Καδής είπε πως “εμείς είμαστε σίγουρα στην διάθεση του Υπουργού για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Θέλω να διαβεβαιώσω και το ελληνικό Υπουργείο και την κοινή γνώμη ευρύτερα ότι τα θέματα της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού”.

Αυτή την περίοδο, είπε, κάνουμε μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε αυτή την προσπάθεια σίγουρα για να είναι πετυχημένη, θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα και των Πανεπιστημίων μας και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν όσον αφορά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται είτε αποκλειστικά από τα κυπριακά πανεπιστήμια είτε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια.

“Αυτό που θέλω επίσης να επισημάνω”, είπε ο κ. Καδής, “είναι ότι από την περασμένη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ στην Κύπρο, ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από το κόσκινο του οποίου περνάνε όλα τα προγράμματα, συμβατικά και εξ αποστάσεως ιδιωτικών και δημόσιων Πανεπιστημίων, όπως επίσης περνάνε και οι διαδικασίες δημιουργίας νέων τμημάτων, νέων Σχολών και Πανεπιστημίων”.

Η διαβεβαίωση που έχουμε, σημείωσε, είναι ότι τα επίπεδα που κρατάει ο Φορέας είναι πάρα πολύ υψηλά και αυστηρά, και αν διαπιστωθεί ότι κάπου δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια τότε αμέσως λαμβάνονται μέτρα κι έχουμε ήδη παραδείγματα είτε προγραμμάτων σπουδών που δεν έχουν εγκριθεί, ακόμη και από δημόσια πανεπιστήμια είτε νέα τμήματα που δεν έχουν δημιουργηθεί, διότι ακριβώς είχε κάποιους προβληματισμούς ο Φορέας αυτός στα θέματα της ποιότητας.

Αρα τα θέματα της ποιότητας, σημείωσε ο κ. Καδής, είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας και είμαι βέβαιος ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν και από την δική μας την πλευρά – αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στην άλλη πλευρά, θα διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των φοιτητών και Κυπρίων και Ελλήνων και φοιτητών από άλλες χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει για τα μεταπτυχιακά πτυχία για τα οποία γίνεται λόγος, ο κ. Καδής, σημείωσε πως αυτά τα πτυχία προσφέρθηκαν πριν από τη δημιουργία του Φορέα. “Με βάση την πρακτική που εφαρμοζόταν παλαιότερα στην Κύπρο και γινόταν δεκτή από την Ελλάδα ήταν αποδεχτή μια τέτοια φόρμουλα. Τώρα πλέον, δεν είναι αποδεχτή μια τέτοια φόρμουλα κι είναι όλα αυτά που θα συζητήσουμε με τον Υπουργό”, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Ελληνας Υπουργός είπε, “να πούμε κάτι ευχάριστο – εκκρεμούσε μια υπουργική απόφαση με τις μετεγγραφές των Κυπρίων φοιτητών, την υπέγραψα μια ημέρα πριν έρθω και πρέπει να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης εντός δύο-τριών ημερών. Ηταν υποχρέωση μας”.

Από την πλευρά του, ο κ. Καδής ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό γι αυτή τη ρύθμιση. “Οταν επισκεφθήκαμε την Ελλάδα πρόσφατα ο κ. Γαβρόγλου ήταν ακόμη επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής στο Κοινοβούλιο κι έδειξε μαζί με τον τότε Υπουργό πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την διευθέτηση ενός ζητήματος, το οποίο εκκρεμούσε για πάρα πολλά χρόνια. Ανακοινώνει σήμερα τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος. Για παράδειγμα, αδέλφια που φοιτούν στην Ελλάδα σε διαφορετικά πανεπιστήμια, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, θα μπορούν να μετεγγράφονται από ένα πανεπιστήμιο σε ένα άλλο κι αυτό αντιλαμβάνεστε έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα αφού είχαμε παιδιά απόρων οικογενειών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με δύο σπίτια στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Με αυτή τη ρύθμιση, κατέληξε ο κ. Καδής, λύνεται αυτό το πρόβλημα και θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο γι αυτή την πρωτοβουλία που είχε αίσιο πέρας.

Πηγή: Sigmalive