Τέλος τα φτηνά δίδακτρα στα Βρετανικά πανεπιστήμια για τους Ευρωπαίους

Αυξημένα δίδακτρα θα καταβάλλουν από το 2021 οι Ευρωπαίοι φοιτητές, περιλαμβανομένων και των Κυπρίων στη Βρετανία, λόγω Brexit. Αντίθετα, οι νέοι φοιτητές δεν θα απολαμβάνουν, πλέον, το ίδιο καθεστώς με τους Βρετανούς φοιτητές ούτε στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, Μισέλ Ντόνλαν.

Οι ευνοϊκοί όροι στο ύψος των διδάκτρων και στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων εξακολουθούν να ισχύουν για τους φοιτητές, που σπουδάζουν, ήδη, στα βρετανικά Πανεπιστήμια, αλλά και για όσους θα πάνε για σπουδές τον Σεπτέμβριο.


Η αύξηση, που αναμένεται στα δίδακτρα από το 2021, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου €5.000 – €6.000.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, Άδωνης Αμερικάνος, ανέφερε πως «ήταν κάτι τα οποίο θα ερχόταν μια μέρα απλώς ήρθε νωρίτερα και μας έπιασε απροετοίμαστους».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση έγινε για στρατηγικούς λόγους.

Ερωτηθείς ένα τα νέα δεδομένα θα επηρεάσει την απόφαση των γονέων στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια ο κος Αμερικάνος είπε πως θα επηρεάσει.

«Θα επηρεάσει αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε την τελική μορφή που θα έχουμε τον Σεπτέμβριο του 2021.Υπήρξε αντίδραση από τα Πανεπιστήμια για να μην βγει αυτή η ανακοίνωση που αφορά μόνο την Αγγλία, όχι την Ουαλία ούτε την Σκωτία. Μας έχουν πει μέσω της ανακοίνωσης ότι δεν θα δικαιούμαστε τον ύψος των διδάκτρων που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι Βρετανοί. Ακόμα δεν μας έχει διευκρινιστεί αν θα έχουμε ιδιαίτερο καθεστώς ως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε.

Τέλος είπε πως την Τετάρτη στη Βουλή θα συζητηθεί το θέμα της απαλλαγής από στρατό για στρατιώτες δεν θα χάσουν τα δικαιώματα και αυτά τα ωφελήματα. «Πολλοί στρατιώτες νιώθουν αδικημένοι που τον Σεπτέμβριο του 2020 θα πρέπει να καταταγούν στον στρατό. Είναι κάτι το οποίο συζητείται από τους γονείς φοιτητών».

Πηγή: Sigmalive