Τέρμα οι Πανελλήνιες για τις πλείστες σχολές από το 2020

Με βαθμό απολυτηρίου πρόκειται να γίνεται η εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα τον υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, Κώστα Γαβρόγλου. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε χθεσινή συνέντευξή του, στα «ΝΕΑ», μόνο οι Ιατρικές Σχολές, οι Νομικές και το Πολυτεχνείο, πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, θα διατηρήσουν τις εξετάσεις εισαγωγής, έως ότου καταργηθούν και εκεί. Ο Υπουργός μίλησε για μια νέα μορφή Γ’ τάξεως Λυκείου, όπου θα αποτελεί προπαρασκευαστική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς «οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται από τη Β’ Λυκείου».

Από την πλευρά της, η κυπριακή Υπηρεσία Εξετάσεων, απάντησε στον «Φ» ότι δεν έχει λάβει πληροφόρηση από το ομόλογο Υπουργείο της Ελλάδας για τις συγκεκριμένες αλλαγές, με αποτέλεσμα να μην έχει εξεταστεί το αν θα επηρεάσουν τους Κύπριους μαθητές.


Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει: «Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου και η Γ’ Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους. Παράλληλα θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα.

Η ίδρυση, επίσης, των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα επαγγελματικά Λύκεια, ώστε χωρίς εξετάσεις να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία. Θέλω να σημειώσω ότι οι παθογένειες του ισχύοντος συστήματος, έχουν οδηγήσει γενεές νέων σε σχολές που δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους»

Πηγή: ΝΕΑ, Φιλελεύθερος