Τα βρίσκουν κάπου στην μέση Εκπαιδευτικοί και Υπουργός

Νερό στο κρασί του φαίνεται να βάζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», έχει προχωρήσει σε διαμόρφωση των εγκριθεισών προτάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου προς εκτόνωση της κρίσης στην παιδεία και σε μια προσπάθεια η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει ομαλά.

Αν και η διέξοδος στο αδιέξοδο που έχει κηρυχθεί στην εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα και για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα μαύρα σύννεφα που έχουν σκεπάσει τις σχέσεις των δύο πλευρών δεν δείχνουν να απομακρύνονται αφού το χάσμα στις απόψεις τους παραμένει, ενώ η γεφύρωσή του -προς το παρόν- φαντάζει αδύνατη. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως κάνουν σαφές και στην τελευταία επιστολή τους προς τον υπουργό, ζητούν την αναστολή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με ενδελεχή συζήτηση, από μηδενική βάση, του εξορθολογισμού της παιδείας. Το βλέμμα πάντως του εκπαιδευτικού κόσμου είναι στραμμένο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της 28ης Αυγούστου, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, και δεν φαίνεται να κάνουν πίσω από αυτή τους την απόφαση.


Σήμερα, ωστόσο, σε κοινή συνεδρία των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ θα εξεταστεί ενδελεχώς η επιστολή-πρόσκληση στον διάλογο του Κώστα Χαμπιαούρη στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά τον εξωδιδακτικό χρόνο (παροχή επιδόματος και δημιουργία συστήματος μοριοδότησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, για έργο που γίνεται εκτός διδακτικών ωρών) καθώς και οι διαφοροποιήσεις στις επίμαχες κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ στις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ως γνωστόν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος πραγματοποίησε χθες το πρωί συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ακολούθως με τον Κώστα Χαμπιαούρη τονίζοντας την ανάγκη, και στις δύο πλευρές, για εξομάλυνση της κρίσης. Αν και ο ίδιος, όπως ανέφερε στον «Π», έχει διαπιστώσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ευελπιστεί πως εν τέλει θα βρεθεί η χρυσή τομή. «Θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις», διεμήνυσε. «Η τελική διαπίστωση, μέσα από τις διαβουλεύσεις που έγιναν τόσο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο και με τον υπουργό Παιδείας, είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις σε βασικά ζητήματα τα οποία προέκυψαν μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όμως και οι δυο πλευρές έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να εμπλακούν εποικοδομητικά σε έναν διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει τελικά στην εξεύρεση αποδεκτής λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού έκανε λόγο για τα ετσιθελικά μέτρα που λήφθηκαν αλλά και για «την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού η οποία έχει ποδοπατηθεί από επώνυμους και ανώνυμους». Είναι, πρόσθεσε, «αυτό για το οποίο εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε κάθε λόγο να διαμαρτυρηθούμε». Χαρακτήρισε δε τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή Χαμπιαούρη παραπλανητικά και διερωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος που πιστεύει σήμερα ότι στις τάξεις των σχολείων υπάρχουν 14 μαθητές.

Τι νέο προτείνει ο υπουργός

Ο υπουργός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», έχει αποδεχτεί την παραχώρηση συνδικαλιστικού χρόνου για τους προέδρους και τους γραμματείς των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Προτείνει μάλιστα και οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές λόγω των ετών υπηρεσίας, ο Κώστας Χαμπιαούρης φαίνεται να συναινεί στην επιστροφή της δεύτερης ώρας. Δηλαδή, και σε αντίθεση με την αρχική του πρόταση, εκπαιδευτικός στη Δημοτική που κλείνει τα 15 χρόνια υπηρεσίας και στη Μέση που κλείνει τα οκτώ χρόνια υπηρεσίας θα δικαιούται απαλλαγή δύο διδακτικών περιόδων αντί μίας. Σε ό,τι αφορά τις ώρες υπευθύνου, ο υπουργός επιμένει στην πρότασή του που έχει πάρει και το πράσινο φως από το Υπουργικό, η οποία προσβλέπει στη μείωση των διδακτικών περιόδων από δύο σε μία. Φαίνεται επίσης να έχει αποδεχτεί την εφαρμογή των πιο πάνω προτάσεων μόνο για τη νέα σχολική χρονιά.

Πηγή: Πολίτης