Τετράμηνα: Μετά την ΟΕΛΜΕΚ αντιδρούν και οι μαθητές με δυναμικές κινητοποιήσεις

Τορπίλη στα θεμέλια του θεσμού των εξετάσεων των τετραμήνων, έρχονται να βάλουν και οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι είναι έτοιμοι ν’ αποφασίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις στηρίζοντας τον κλάδο των καθηγητών, τους οποίους καλούν να ψηφίσουν υπέρ των απεργιακών μέτρων. Η Γραμματεία της ΠΣΕΜ θα έχει αύριο συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, στον οποίο θα θέσει τους προβληματισμούς της.

Η ΠΣΕΜ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι οι μαθητές θ’ αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις «για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, οι οποίες θα μετατρέψουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα, αυξάνοντας το άγχος των μαθητών και τη βαθμοθηρία».


Για το μαθητικό κίνημα υπάρχουν στο τραπέζι δυναμικά μέτρα, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε πίσω στο φλέγον ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων», δηλώνει στον «Φ» ο νέος πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος, τονίζοντας πως όλα όσα οι μαθητές εδώ και καιρό δηλώνουν γι’ αυτό το σύστημα αξιολόγησης μαθητή και τα αρνητικά του, τα επιβεβαιώνει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Όπως ανέφερε, οι εγκύκλιοι που εξέδωσε τις τελευταίες μέρες το υπουργείο καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία οργάνωσε τον θεσμό αυτών των εξετάσεων, τονίζοντας πως η ΠΣΕΜ τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησής τους και της έναρξης ενός ορθού διαλόγου με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ούτως ώστε να εξευρεθεί ένας σωστός τρόπος αξιολόγησης του μαθητή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς επικρατεί έντονο άγχος ανάμεσα στους μαθητές της Α’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, στους οποίους εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος το νέο σύστημα αξιολόγησης, περιλαμβανομένων και των εξετάσεων τετραμήνων, ενώ η σχολική καθημερινότητα έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Οι μαθητές κάνουν λόγο για φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα και μεγαλύτερη στροφή προς την παραπαιδεία. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι οι μαθητές χαιρετίζουν την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για δημοψήφισμα και καλούν τους καθηγητές να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου υπέρ των απεργιακών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο επιμένει στον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, ενώ δεν αποκλείει εφαρμογή και Σχεδίου Β΄σε περίπτωση απεργιών από τους καθηγητές και κινητοποιήσεων από μαθητές.

Πηγή: Φιλελεύθερος