Τετράμηνα: Πέντε αλλαγές προτείνει η ΟΕΛΜΕΚ

Τις διάφορες πτυχές της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων που παρουσίασαν τρωτά σημεία «αγγίζουν» οι εισηγήσεις για βελτιώσεις, στις οποίες κατέληξε χθες το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ.

Οι εισηγήσεις έχουν πάρει το πράσινο φως της πλειοψηφίας των μελών του ΚΔΣ και αναμένεται να κωδικοποιηθούν ώστε να υποβληθούν στον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου σε συνάντηση που θα ζητήσει μαζί του η ΟΕΛΜΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εισηγήσεις είναι οι ακόλουθες:


  • Οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου να διεξάγονται κατά τον μήνα Ιανουάριο, δηλαδή μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι επί αυτής της πτυχής εκφράστηκε και άποψη όπως διεξάγονται πριν τα Χριστούγεννα υπό προϋποθέσεις, όμως η θέση αυτή δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.
  • Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων, τα σχολεία να είναι μεν ανοικτά, αλλά να μη γίνονται μαθήματα. Η εισήγηση αυτή προέκυψε από την εμπειρία των εκπαιδευτικών κατά το πρώτο τετράμηνο, όπου οι πλείστες τάξεις ήταν άδειες από μαθητές, οι οποίοι επέλεγαν να μείνουν στο σπίτι για προετοιμασία παρά να μεταβούν στο σχολείο τους.
  • Μείωση της ύλης και εναρμόνισή της στον καθαρό διδακτικό χρόνο. Η ΟΕΛΜΕΚ θα εισηγηθεί οι μαθητές να μην αξιολογούνται σε όλη την ύλη κάθε τετραμήνου αλλά σε συγκεκριμένη. Στόχος είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν φέτος, όπου εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν την απαιτούμενη ύλη και «δανείζονταν ώρες από άλλα μαθήματα. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται ότι σημαντικός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιηθεί με μεγαλύτερη άνεση για την κάλυψη της ύλης που θα εξεταστεί.
  • Κατάργηση των 20λεπτων διαγωνισμάτων στα μη εξεταζόμενα μαθήματα. Στα εξεταζόμενα μαθήματα τα 20λεπτα διαγωνίσματα να μην είναι υποχρεωτικά, αλλά στην κρίση του κάθε εκπαιδευτικού.
  • Κεφάλαιο «πρότζεκτ»: Η ΟΕΛΜΕΚ αναμένεται να εισηγηθεί όπως ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου η διδασκαλία από μία ειδικότητα εκπαιδευτικών, για το πώς «κατασκευάζεται» και δομείται ένα πρότζεκτ (προϋποτίθεται και ανάλογη επιμόρφωση εκπαιδευτικών). Στόχος είναι να γνωρίζουν οι μαθητές πώς να δημιουργούν πρότζεκτ χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε διάφορα μαθήματα με τους διδάσκοντες να χρειάζεται να εξηγούν και το τεχνικό κομμάτι αυτής της μορφής αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του χθεσινού ΚΔΣ, εισηγήσεις για αλλαγές κατέθεσαν οι Κινήσεις «Αλλαγή», «ΔΗΚΙ» και «Νέα Κίνηση», ενώ οι «Προοδευτική» και «Νέα Πνοή» εξέφρασαν εκ νέου την πάγιά τους θέση για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν κι άλλες απόψεις και εισηγήσεις για διάφορα σημεία του θεσμού, οι οποίες όμως δεν έλαβαν την απαιτούμενη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η οργάνωση των καθηγητών να προχωρεί στην υποβολή των πιο πάνω και ταυτόχρονα να διατηρεί τους προβληματισμούς της για τα τρωτά σημεία του θεσμού, τα οποία διαφάνηκαν.

Πηγή: Φιλελεύθερος