Του ύψους και του βάθους οι μισθοί των εκπαιδευτικών (πίνακας)

Γύρω στις €71.000 είναι ο ανώτατος ετήσιος μισθός που μπορεί να λάβει ένας εκπαιδευτικός στην Κύπρο, αφού συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες πίσω από την έδρα και στη συνέχεια ανέβει όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας εντός του σχολείου. Για τους απλούς δασκάλους και καθηγητές, ο κατώτατος μισθός των πρωτοδιόριστων είναι λίγο πιο κάτω από €24.000 και μπορεί να φτάσει έως τις €58.000.

Στοιχεία για τους μισθούς των διδασκόντων παρουσιάζει η νέα έκθεση του δικτύου Ευρυδίκη με τίτλο «Μισθοί και επιδόματα εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη 2015-16», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες 5 Οκτωβρίου, που τυγχάνει να είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών.


Ειδικά για τη χώρα μας, προκύπτει ότι οι πρωτοδιόριστοι ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, ξεκινούν με μισθό €23.885. Ο ανώτατος ετήσιος μισθός για τους απλούς δασκάλους και καθηγητές ανέρχεται σε €58.107 ετησίως και όπως σημειώνεται στην έκθεση, απαιτούνται περίπου 22 χρόνια υπηρεσίας μέχρις ότου καταφέρουν να φτάσουν αυτό το ποσό. Όσον αφορά στο μέσο όρο των απολαβών των Κυπρίων εκπαιδευτικών, το δίκτυο Ευρυδίκη εκτιμά ότι κυμαίνεται σε €38.042 για τους νηπιαγωγούς, €38.857 για τους δασκάλους και €38.811 για τους καθηγητές.

Στην έκθεση τονίζεται πάντως, ότι από 1η Ιανουαρίου 2012, οι βασικοί μισθοί των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών μας μειώθηκαν κατά 10%. Επιπρόσθετα, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιβλήθηκαν κλιμακωτές μειώσεις: α) Έκτακτη εισφορά από τον Οκτώβρη του 2011, από 2,5% μέχρι 3,5% ανάλογα με το ύψος του μισθού. β) Αποκοπές από τον Ιανουάριο του 2014 που ξεκινούν από 3,8% για μισθούς των €1.000 και φτάνουν μέχρι 17,5% για μισθούς άνω των €4.001. Αυτές οι μειώσεις θεωρούνται προσωρινές.

Όσον αφορά στο διευθυντικό προσωπικό των κυπριακών σχολείων, οι μισθολογικές κλίμακες διαφοροποιούνται μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι, ο κατώτατος μισθός για διευθυντή νηπιαγωγείου ή δημοτικού είναι στις €48.724 και ο ανώτατος στις €69.220, ενώ στη Μέση Εκπαίδευση οι απολαβές για τους επικεφαλείς των σχολικών μονάδων ξεκινούν από €57.694 και μπορούν να φτάσουν έως τις €71.359.

Σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ των 28, φαίνεται ότι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι διδάσκοντες είναι στη Βουλγαρία. Ο ετήσιος μισθός των πρωτοδιόριστων δεν ξεπερνά τις €3.681 και ο ανώτατος μισθός για έναν διευθυντή σχολείου είναι μόλις €7.547. Στα ίδια επίπεδα είναι οι απολαβές των Ρουμάνων εκπαιδευτικών που κυμαίνονται από €3.583 έως €13.667.Στον αντίποδα βρίσκονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του Λουξεμβούργου που ξεκινούν με €72.000 το χρόνο από την πρώτη μέρα που θα πατήσουν το πόδι τους στις τάξεις κι αν καταφέρουν να γίνουν διευθυντές, τότε εξασφαλίζουν εισόδημα μέχρι και €156.000 το χρόνο.

Όσο για τους Έλληνες διδάσκοντες, που έχουν δεχτεί σοβαρότατα πλήγματα από την οικονομική κρίση, αρχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με μόλις €13.104 και στην καλύτερη περίπτωση που προαχθούν σε διευθυντές, παίρνουν €29.138 ετησίως.

pinakas_misthwn

 

Αυξήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το υπό ανασκόπηση έτος 2015-2016 σε συνολικά 24 χώρες/περιοχές παρατηρήθηκε αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης αναπροσαρμογής των απολαβών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, σε άλλες 16 χώρες, οι βασικοί μισθοί παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Το δίκτυο Ευρυδίκη σημειώνει, επίσης, ότι τα τελευταία επτά χρόνια οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν ή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από 15% στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά, οι σημερινοί μισθοί συρρικνώθηκαν σε σύγκριση με εκείνους που ίσχυαν το 2009, στη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδία. Πιο κουτσουρεμένες δε, είναι οι απολαβές των Ιρλανδών και Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Κύπρου, οι μισθοί παραμένουν στο «ψυγείο» για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, το πάγωμα μισθών στη χώρας μας, έχει σκοπό τη μείωση των κρατικών δαπανών για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Άλλο ένα συμπέρασμα του δικτύου Ευρυδίκη, είναι ότι στα τρία τέταρτα των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης, οι κατώτεροι μισθοί των πρωτοδιόριστων εκπαιδευτικών είναι χαμηλότεροι από το κατά κεφαλήν εισόδημα. Αντίθετα, οι ανώτατοι μισθοί που μπορούν να κερδίσουν οι διδάσκοντες μετά από κάποια χρόνια στο επάγγελμα είναι ψηλότερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν σε όλα τα κράτη. Εξαίρεση αποτελούν η Τσεχία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν επιδόματα και συμπληρωματικές πληρωμές στους δασκάλους και τους καθηγητές. Τα πιο διαδεδομένα επιδόματα είναι για «επιπλέον καθήκοντα» και «υπερωρίες». Τέτοιου είδους πρακτικές, ως γνωστό, δεν ισχύουν στην Κύπρο.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου