Το “Νεοφύτειο” Δημοτικό έκλεισε ένα αιώνα προσφοράς στην Εκπαίδευση

Τα εκατό χρόνια κλείνει φέτος το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου, ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της Κύπρου, που υπήρξε φωτεινός φάρος της εκπαίδευσης για έναν ολόκληρο αιώνα, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου Μάριος Δημοσθένους.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημοσθένους ανέφερε πως το Σχολείο λειτούργησε το 1917 με δωρεά του τότε Δημάρχου και μέγα ευεργέτη Νεόφυτου Νικολαΐδη, και ονομάστηκε “Νεοφύτειο” σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης. Σ’ αυτό συνέχισε, υπηρέτησαν φωτισμένοι και άξιοι εκπαιδευτικοί και έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα οι πλείστοι Παφίτες.


Πρόσθεσε μάλιστα πως μεγάλη ήταν η συμβολή της μαθητιώσας κοινότητας των δύο αστικών δημοτικών σχολείων και γυμνασίου του κτήματος Πάφου στον αγώνα κατά της Αγγλοκρατίας, καθώς πολλές φορές οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους κι έβγαιναν έξω στους δρόμους.

Ο κ. Δημοσθένους αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 αλλά και στα 14χρόνια μετά που η αποφράδα μέρα της 20ης Ιουλίου και 14ης Αυγούστου το 1974, αφήνει τις πληγές της σ’ όλο το νησί αφού πολλοί ήταν – όπως είπε- οι πρόσφυγες που ήρθαν στην πόλη της Πάφου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το σχολείο φιλοξένησε πολλά προσφυγόπουλα , δίνοντάς τους την ευκαιρία να τελειώσουν τη στοιχειώδη τους εκπαίδευση, την οποία είχαν τόσο απάνθρωπα στερηθεί λόγω εισβολής και παράνομου διωγμού από τη γενέτειρά τους.

Μεγάλη έρευνα για το Σχολείο διενήργησε η Πετρούλλα Τζωρτζή Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης που σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου, παρέμεινε ανεξίτηλο στον χρόνο στέκει ακόμη ως ένα αγέρωχο στολίδι στο κέντρο του Κτήματος Πάφου και έχει συνδεθεί με την ιστορία της πατρίδας μας.

Σήμερα εν έτη 2018, 100 χρόνια μετά, συνέχισε, “ είναι πράγματι τιμή μας να μαθαίνουμε, να ερευνούμε και να γράφουμε γι’ αυτή την τόσο βαρυσήμαντη ιστορία που φέρει μέσα του”.

Σημειώνεται πως για την ιστορία των 100 χρόνων του σχολείου, διοργανώνεται μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 19:00 στην οποία θα παραστούν οι Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επιπρόσθετα στην εκδήλωση θα διανεμηθεί βιβλιαράκι στο οποίο θα αναγράφεται η ιστορία των 100 χρόνων του Σχολείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ