Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2019 ξεκινά 28 Ιουνίου!

Έξι παραγωγές από πέντε χώρες σε ένα ποικιλόμορφο και εξωστρεφές πρόγραμμα με σημαντικές διεθνείς και εγχώριες παραγωγές έχει διαμορφωθεί φέτος από τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019.

Στη φετινή, 23η διοργάνωση έξι θεατρικά σχήματα επιλέχτηκαν από την επταμελή Επιτροπή Επιλογής για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019.


Οι έξι παραγωγές

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 28 Ιουνίου 2019 με την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, σε σκηνοθεσία Γιάσα Κοτσέλι, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση της ίδιας παραγωγής στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 30 Ιουνίου.

Συνέχεια με το Θέατρο Έρως Αμμόχωστος και την παραγωγή Εκάβη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη και την Αννίτα Σαντοριναίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 2 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 4 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 6 Ιουλίου.

Ακολουθεί η συμπαραγωγή των Maltravieso Teatro και La Almena Producciones της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Εμίλιο ντελ Βάλε. Η ισπανική παραγωγή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 8 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 10 Ιουλίου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά από 5 χρόνια παρουσιάζοντας την αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Τούλιο Σολένγκι για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 12 και 13 Ιουλίου.

Η διεθνώς πολυβραβευμένη Ιζούμι Ασιζάουα σκηνοθετεί τη δεύτερη κυπριακή συμμετοχή στο Φεστιβάλ, Βάκχες του Ευριπίδη παραγωγή του Belacqua Theatre, που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 20 Ιουλίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 22 Ιουλίου.

Με την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, με δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 26 και 27 Ιουλίου.

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 52 προτάσεις, εκ των οποίων 8 προτάσεις από κυπριακά θεατρικά σχήματα και 44 προτάσεις από θεατρικά σχήματα εκτός Κύπρου, συγκεκριμένα από 24 χώρες.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Στόχος των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων, η ουσιαστική συνεισφορά στο διεθνές και τοπικό πολιτιστικό τοπίο και η προσέγγιση όλων των κατηγοριών κοινού.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας καθώς και για την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού, με τον υπερτιτλισμό των ελληνόφωνων παραγωγών στην αγγλική γλώσσα και των ξενόγλωσσων παραγωγών στην ελληνική και αγγλική.

Επιτροπή Επιλογής

Την επταμελή Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων αποτελούσαν δύο εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού: Αριστόδημος Αναστασιάδης, Μορφωτικός Λειτουργός Α΄/ προεδρεύων της επιτροπής και Γεωργία Χόπλαρου, Μορφωτικός Λειτουργός, δύο εκπρόσωποι του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ): Λάκης Γενεθλής, Σκηνογράφος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ και Λέα Μαλένη, Σκηνοθέτις, ηθοποιός, μέλος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, ένας εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού: Ειρένα Επαμεινώνδου, Τουριστική λειτουργός και δύο αριστίνδην μέλη, διορισθέντα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού: Αντώνης Τσακμάκης, Αν. καθηγητής Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ελλάδα Ευαγγέλου, Θεατρολόγος, δραματουργός.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας
Τρωάδες του Ευριπίδη

  • Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
  • Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Θέατρο Έρως Αμμόχωστος, Κύπρος
Εκάβη του Ευριπίδη

  • Τρίτη 2 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
  • Πέμπτη 4 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
  • Σάββατο 6 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

με αγγλικούς υπέρτιτλους 

Maltravieso Teatro και La Almena Producciones, Ισπανία
Ιππόλυτος του Ευριπίδη

  • Δευτέρα 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
  • Τετάρτη 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Fondazione INDA (Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος – Φεστιβάλ Συρακουσών), Ιταλία
Λυσιστράτη του Αριστοφάνη

  • Παρασκευή 12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
  • Σάββατο 13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Belacqua Theatre, Κύπρος
Βάκχες του Ευριπίδη

  • Πέμπτη 18 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά
  • Σάββατο 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
  • Δευτέρα 22 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

με αγγλικούς υπέρτιτλους 

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη

  • Παρασκευή 26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
  • Σάββατο 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με αγγλικούς υπέρτιτλους 

Πληροφορίες: 7000 2414 │www.greekdramafest.com.  Έναρξη παραστάσεων στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό €12, Μειωμένο €6 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι), Ενιαίο €45 (ανά άτομο για παρακολούθηση έξι παραστάσεων) Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2019 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο. Έναρξη πώλησης εισιτηρίων στις 10 Μαΐου 2019 από την Sold Out Tickets