Με το… καλημέρα του 2021 ξεκινάνε οι εξετάσεις τετραμήνου (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Εξετάσεις Τετραμήνου

Το είπε και το έκανε το υπουργείο Παιδείας και δη, εν μέσω των αντιδράσεων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Ετοίμασε και γνωστοποίησε το πρόγραμμα των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, οι οποίες αφορούν τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, την ώρα που οι πιο πάνω φορείς ζητούν αναστολή τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 22 Ιανουαρίου για τους μαθητές της Α’ Λυκείου, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 27 Ιανουαρίου για τους μαθητές της Β’ Λυκείου και από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 25 Ιανουαρίου για τους μαθητές και των δύο τάξεων των Τεχνικών Σχολών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε μέρα εξετάσεων θα χωρίζεται σε δύο χρονικές περιόδους, με την πρώτη να αρχίζει στις 07:45π.μ. και τη δεύτερη στις 10:45π.μ. Αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, θα γίνει για λειτουργικούς σκοπούς. Οι μαθητές πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες 15 λεπτά πριν από την έναρξη της αξιολόγησής τους (07:30π.μ. και 10:30π.μ.) ενώ υπενθυμίζεται ότι για τους μαθητές των τάξεων που θα παρακαθήσουν στις εξετάσεις δεν θα διεξάγονται μαθήματα εκείνη την περίοδο.

Σε αντίθεση με τους μαθητές της Γ’ τάξης, οι οποίοι θα προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους. Λόγω αυτού, οι προγραμματιστές της κάθε σχολικής μονάδας καλούνται από το υπουργείο όπως προνοήσουν και προχωρήσουν σε ανάλογες αλλαγές στο πρόγραμμα της Γ’ τάξης ούτως ώστε οι καθηγητές που θα έχουν καθήκοντα και στις εξετάσεις να μπορούν να τα εκτελούν απρόσκοπτα.

Όσον αφορά στις εξετάσεις της Β’ σειράς (πρόκειται για τις εξετάσεις στις οποίες θα παρακαθήσουν οι μαθητές που δεν θα είναι εφικτό να συμμετάσχουν στις εξετάσεις τετραμήνου Α’ σειράς), θα ορισθούν σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πέραν όμως από το πρόγραμμα των εξετάσεων, μεγαλύτερη σημασία για τους μαθητές έχει η ύλη καθώς αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα παιδιά, λόγω των προβληματικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στα σχολεία και κυρίως στον τρόπο της διδασκαλίας από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στον «Φ» πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται καθώς και αναπροσαρμογή της ύλης (η οποία θα αναρτηθεί προς ενημέρωση των μαθητών). Λέχθηκε, επίσης, ότι έγινε καταγραφή της διδασκαλίας και του πώς αυτή εξελίχθηκε όλο αυτό το διάστημα, ούτως ώστε το υπουργείο να έχει πλήρη εικόνα και να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές της ύλης.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φορέων που αξιώνουν αναβολή των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου τον Ιανουάριο και αυτό λόγω των συνθηκών που επικρατούν, άρχισαν σε πρώτο στάδιο να διατυπώνονται και άλλα ζητήματα, κυρίως πρακτικής φύσης. Όπως για παράδειγμα, μαθητές αναφέρουν ότι θα έχουν εξέταση σε διαδοχικές μέρες, ενώ γονείς έθιξαν το ζήτημα της μεταφοράς στα σχολεία των παιδιών που θα εμπίπτουν στην εξέταση που θα διεξάγεται στις 10:45π.μ.

Συναντήσεις και συζητήσεις για τις εξετάσεις τετραμήνου

Σημειώνεται ότι σήμερα οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ) θα συναντηθούν διαδικτυακά με τον υπουργό Παιδείας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θέμα συζήτησης θα είναι η επίμαχη χορηγία των €200 σε εκπαιδευτικούς για αγορά και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης, η ΠΟΕΔ θα έχει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου για το θέμα του υπεύθυνου Τμήματος και της σχετικής απόφασης της ΜΕΠΕΥ, καθώς και με τους αρμόδιους διευθυντές για θέματα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην Προδημοτική, Δημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Διορθώσεις για τα διαδικτυακά… διαγωνίσματα

Προβλήματα προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου για διαδικτυακή αξιολόγηση στα μη εξεταζόμενα μαθήματα στις περιπτώσεις που δεν έγινε κατορθωτό να διεξαχθεί διαγώνισμα στην τάξη, με αποτέλεσμα χθες να σταλθεί στα σχολεία διορθωτική.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η διόρθωση ακολούθησε παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνης Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, η οποία φαίνεται να ενημέρωσε το υπουργείο πως δεν μπορεί να γίνει διαδικτυακό διαγώνισμα, καθώς δεν επιτρέπεται να υπάρχει ανοικτή κάμερα στο μαθητή. Από πλευράς υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι δεν έγινε λόγος για διαγώνισμα, ενώ στη διορθωτική οδηγία αναφέρθηκε πως η αξιολόγηση εναπόκειται στον εκπαιδευτικό, ο οποίος δύναται να αξιοποιήσει όλα τα καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης, περιλαμβανομένης και της διδασκαλίας που προσφέρθηκε με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πηγή: Φιλελεύθερος