Υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε πριν λίγο πως οι αιτήσεις συμμετοχής για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 θα ανοίξουν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου μέχρι και την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση με όλες τις πληροφορίες:


1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1.1 Περίοδος υποβολής Αιτήσεων

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 θα γίνεται από την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου μέχρι και την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017.

Μετά την παρέλευση της καθορισμένης προθεσμίας, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα επιτρέψει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις την εκπρόθεσμη υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων, κατόπιν υποβολής πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τον υποψήφιο, μέχρι τις 6/3/2017 και ώρα 3:00 μμ, στην Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων και έγκρισής του. Η υποβολή ή τροποποίηση των εγκεκριμένων αιτήσεων θα γίνεται στα γραφεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, από τον ίδιο τον υποψήφιο ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ καμία υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων.

1.2 Διαδικασία υποβολής Αιτήσεων

1.2.1 Τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Οι τελειόφοιτοι μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (μαθητές/τριες Γ΄ Λυκείου Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) θα υποβάλουν την αίτησή τους στο Κέντρο Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) του Σχολείου τους, σύμφωνα με διευθετήσεις που θα καθοριστούν από τη Διεύθυνση του κάθε Σχολείου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Σχολείου. Νοείται ότι όλοι οι τελειόφοιτοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ακόμη κι αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Κατά την προσέλευσή τους στο ΚΣΑ του Σχολείου τους, οι υποψήφιοι που είναι Κύπριοι υπήκοοι πρέπει να παρουσιάζουν:

  1. Κυπριακή ταυτότητα
  2. Απόδειξη πληρωμής των τελών συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις (εκτός και αν παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 μόνο για απόλυση)

Οι υποψήφιοι που δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι αλλά είναι πολίτες χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τα πιο πάνω πρέπει να παρουσιάσουν και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να παρουσιάσουν την ταυτότητα αλλοδαπού ή το διαβατήριό τους.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 των υποψηφίων της παραγράφου 1.2.1 αναφέρονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα «Υποβολή Αιτήσεων συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 από τελειόφοιτους μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης», Αρ. Φακ. 7.2.25.9.12, ημερομηνίας 30/1/2017.

1.2.2 Απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων , τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων , τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Λυκείων και τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών

Όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, καθώς και οι τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, Δημόσιων Εσπερινών Λυκείων και Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ, από την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου μέχρι και την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017 (ημερομηνία με ευκρινή σφραγίδα ταχυδρομείου), με ΣΥΣΤΗΜΕΝΗ επιστολή στη διεύθυνση:

Υπηρεσία Εξετάσεων,
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,
Γωνία Κίμωνος – Θουκυδίδη, 1434 Λευκωσία.

Αιτήσεις με ημερομηνία ταχυδρομείου μεταγενέστερη από τις 2/3/2017, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ.

Κατά την αποστολή της αίτησής τους, οι υποψήφιοι που είναι Κύπριοι υπήκοοι, θα πρέπει να επισυνάψουν απαραίτητα:

  1. αντίγραφο και των δύο όψεων της Κυπριακής ταυτότητας του υποψηφίου
  2. τραπεζική επιταγή (όχι προσωπική) με το ανάλογο ποσό για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις (εκτός κι αν λαμβάνουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης). Η τραπεζική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
  3. Οι τελειόφοιτοι δημόσιων Εσπερινών και Ιδιωτικών Σχολείων, πρέπει να επισυνάψουν βεβαίωση ατομικών στοιχείων από τη γραμματεία του σχολείου τους (έντυπο ΚΣΑ02)
  4. Οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων πρέπει να επισυνάψουν Αποδεικτικό Απόλυσης ή φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους πιστοποιημένο από το Διευθυντή του Σχολείου αποφοίτησής τους.

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι αλλά είναι πολίτες χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τα πιο πάνω πρέπει να επισυνάψουν αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να επισυνάψουν αντίγραφο της ταυτότητας αλλοδαπού ή του διαβατηρίου τους.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 των υποψηφίων των κατηγοριών της παραγράφου 1.2.2 αναφέρονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα «Υποβολή Αιτήσεων συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 από τελειόφοιτους Δημόσιων Εσπερινών Λυκείων, τελειόφοιτους Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, τελειόφοιτους Ιδιωτικών Σχολείων και απόφοιτους προηγούμενων χρόνων» Αρ. Φακ. 7.2.25.9.12, ημερομηνίας 30/1/2017.

Οι υποψήφιοι που ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες συμπλήρωσης και αποστολής της αίτησής τους που βρίσκονται στην τελευταία σελίδα (σελ. 6) της παρούσας ανακοίνωσης.

1.2.3 Υποψήφιοι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό .

Υποψήφιοι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου, από 17 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2017 (ημερομηνία με ευκρινή σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση:

Υπηρεσία Εξετάσεων,
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,
Γωνία Κίμωνος – Θουκυδίδη, 1434 Λευκωσία.

Μαζί με την αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται:

  1. Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, ή βεβαίωση από το Τμήμα Μεταναστεύσεως ή την Κυπριακή Πρεσβεία της χώρας, όπου διαμένουν.
  2. Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου ή, στην περίπτωση που είναι τελειόφοιτοι, βεβαίωση ατομικών στοιχείων από το Σχολείο τους.
  3. Ταχυδρομική επιταγή (όχι προσωπική) με τα απαραίτητα τέλη για συμμετοχή στις εξετάσεις. Η ταχυδρομική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Ο υποψήφιος έχει την υποχρέωση να αποστείλει και με τηλεομοιότυπο (00357 22427562) στην Υπηρεσία Εξετάσεων την αίτησή του μέχρι και την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017.

Τονίζεται ότι οποιαδήποτε λάθη στη συμπλήρωση της αίτησης βαρύνουν τον υποψήφιο, ο οποίος με την υπογραφή του επικυρώνει την ορθότητα των επιλογών του.

1.3 Παροχή Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής

Για παροχή Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής, οι υποψήφιοι καλούνται να απευθύνονται στο Σύμβουλο του Σχολείου τους ή στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (τηλ. 22800931), στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής ή σε οποιοδήποτε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, σε εργάσιμες μέρες και ώρες.

1.4 Έντυπες Αιτήσεις

Έντυπες Αιτήσεις για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 θα διατίθενται από:

  1. την Υπηρεσία Εξετάσεων, τηλ. 22806360
  2. την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ), τηλ. 22800931, γ) τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας,
  3. τα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και
  4. την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων, www.moec.gov.cy/ypexams

1.5 Τέλη Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ

Οι υποψήφιοι καταβάλλουν τέλη για να συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας, τα οποία καθορίζονται για το 2017 σε €25.00 για κάθε εξεταζόμενο μάθημα πρόσβασης. Για την εξέταση της Πρακτικής Δοκιμασίας το τέλος εξέτασης ανέρχεται στα €50.00.

Σημειώνεται ότι τα τέλη δεν επιστρέφονται στους υποψηφίους σε περίπτωση απόσυρσης και μη επαναϋποβολής της αίτησής τους.

Οι υποψήφιοι, τελειόφοιτοι των Δημόσιων Σχολείων, θα καταβάλουν τα τέλη των εξετάσεων στη Γραμματεία του Σχολείου τους και θα προσκομίσουν την απόδειξη κατά την υποβολή της αίτησής τους στα ΚΣΑ.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα αποστείλουν ταχυδρομικώς την αίτησή τους από Κύπρο, δηλαδή όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, οι τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, οι τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Λυκείων και οι τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών θα πρέπει να επισυνάψουν απαραίτητα τραπεζική επιταγή (όχι προσωπική) με το ανάλογο ποσό για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Η τραπεζική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα αποστείλουν ταχυδρομικώς την αίτησή τους από το εξωτερικό, θα πρέπει να επισυνάψουν απαραίτητα ταχυδρομική επιταγή (όχι προσωπική) με το ανάλογο ποσό για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Η ταχυδρομική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Από τα τέλη εξαιρούνται οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Τα παιδιά των εγκλωβισμένων απαλλάσσονται από τα εξεταστικά τέλη, αφού προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Το θέμα της καταβολής τελών για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης από άπορους υποψηφίους θα διευκρινιστεί με εγκύκλιο που θα αναρτηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

1.6 Αίτηση για παροχή διευκολύνσεων σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (παράγραφος 15 της Αίτησης)

Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις, θα πρέπει:

  1. να συμπληρώσουν την παράγραφο 15 στην Αίτηση,
  2. να επισυνάψουν, μαζί με την αίτηση συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 και ειδική έντυπη αίτηση προς την Υπηρεσία Εξετάσεων (Βλ. Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2017, Τόμος Α΄, σελίδα 64), προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για διεκδίκηση διευκολύνσεων κατά τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017.

Στις περιπτώσεις που θα εγκριθεί από την Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων η παροχή συγκεκριμένων διευκολύνσεων, ενημερώνεται σχετικά ο υποψήφιος και οι αποφάσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου, η οποία και θα μεριμνήσει για την εφαρμογή τους.

1.7 Αιτήσεις για Στρατιωτικές Σχολές (παράγραφος 17 της Αίτησης)

Οι ενδιαφερόμενοι για εισδοχή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Ελλάδας, αφού συμπληρώσουν την παράγραφο 17 (17-17στ) της Αίτησης, θα πρέπει να αποστείλουν και στο Υπουργείο Άμυνας (Εμμανουήλ Ροΐδη 4, Τ.Κ. 1432, Λευκωσία, Τηλ. 22807540, 22807572), μέχρι τις 8 Μαρτίου
2017, τα ακόλουθα:

  1. Αντίγραφο της αίτησης/ μηχανογραφικού δελτίου συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017,
  2. Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο Κυπριακής ταυτότητας, στην οποία αναγράφεται ως Ιθαγένεια η Κυπριακή, το οποίο μπορούν να πιστοποιούν μό νο οι Επαρχιακές Διοικήσεις και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ),
  3. Πρόσφατο πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο (όχι πέραν του ενός μηνός) του Ατομικού Φακέλου του Οπλίτη ή Βεβαίωση από τη Μονάδα που υπηρετεί ή σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Τύπου «Α» από τα Στρατολογικά Γραφεία,
  4. Πρωτότυπο και πρόσφατο (με ημερομηνία έκδοσης όχι πέραν του ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων) Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου από την Αστυνομία.

Αιτήσεις για διεκδίκηση θέσης στις Στρατιωτικές Σχολές δικαιούνται να υποβάλουν όλοι οι υποψήφιοι που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1.8 Αιτήσεις για Σχολές Καλών Τεχνών

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις για εισδοχή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) θα υποβληθούν τον Ιούλιο 2017.
Λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αίτησης και διεξαγωγής των Εξετάσεων, καθώς και άλλες πληροφορίες, θα ανακοινωθούν από την Υπηρεσία Εξετάσεων αρχές Ιουλίου 2017.

1.9 Δραματικές Σχολές

Οι εξετάσεις που διεξάγονταν μέχρι το 2015 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για διεκδίκηση θέσης και υποτροφίας στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και υποτροφίας στην Ιδιωτική Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν,

καταργήθηκαν από το 2016. Οι πιο πάνω Σχολές εφαρμόζουν δικές τους διαδικασίες εισαγωγής, τις οποίες υποχρεούνται να ακολουθήσουν και οι Κύπριοι υποψήφιοι. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα των πιο πάνω Σχολών και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες εισδοχής.

1.10 Διεκδίκηση θέσης για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας

Με πρόσφατη τροποποίηση της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν. 4415, άρθρο 50), η οποία θα ισχύσει για τους εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και εφεξής, στην κατηγορία αλλοδαπών- αλλογενών υπάγονται και οι απόφοιτοι σχολείων για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς δεν έχει την Ελληνική καταγωγή και οι ίδιοι οι υποψήφιοι είναι υπήκοοι της χώρας στην οποία έχουν αποφοιτήσει,
  2. έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια βάσει της πιο πάνω τροποποίησης, θα μπορούν να εισαχθούν στα Ελληνικά ΑΑΕΙ μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων 2017, με την κατηγορία αλλοδαπών-αλλογενών.

Οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Κυπριακών Σχολείων Ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι δεν πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις, εισάγονται στα Ελληνικά ΑΑΕΙ με ξεχωριστή διαδικασία η οποία αποφασίζεται και ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

2. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΛΙΚΟΥ

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 (Πρόγραμμα Εξετάσεων, προϋποθέσεις πρόσβασης ανά Επιστημονικό Πεδίο, έντυπες αιτήσεις, εξεταστέα ύλη και δειγματικά εξεταστικά δοκίμια) δημοσιεύονται στον Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2017, που διατίθεται στην αποθήκη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων:

http://www.moec.gov.cy/ypexams

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Εξετάσεων στο τηλέφωνο 22806360 ή την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στο τηλέφωνο 22800931.

30 Ιανουαρίου 2017   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ