Υπουργείο Παιδείας: Επικίνδυνα και αχρείαστα τα κλιματιστικά

Ως επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, αντιμετωπίζει τα κλιματιστικά το υπουργείο Παιδείας, ενώ τα θεωρεί και αχρείαστα, αφού όπως αναφέρει κατά τους θερινούς μήνες και τις κρίσιμες ώρες της ημέρας, οι μονάδες είναι κλειστές. Πάντως, τη θερμοκρασία του εργασιακού τους περιβάλλοντος θα μετρήσουν σήμερα οι δάσκαλοι, με την ΠΟΕΔ να ζητά, μέσω επιστολής, επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Στις 20 Ιουνίου, θα βρεθεί στην Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας, όπου και θα εντάξει το θέμα των κλιματιστικών στην ατζέντα, ενώ επιθυμεί το ζήτημα να φτάσει και στην Επιτροπή Παιδείας, ως επανεξέταση της περσινής συζήτησης.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανδρέας Μαραγκός, «Τα σχολεία το καλοκαίρι, τους κρίσιμους μήνες, είναι κλειστά. Επιπλέον στις 3:00 με 4:00 το απόγευμα, που σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, τα παιδιά έχουν σχολάσει». Όμως το κυριότερο, είπε, είναι ότι με τα κλιματιστικά τα παιδιά θα εκθέτουν το σώμα τους σε έντονη μεταβολή θερμοκρασίας. «Θα είναι στους 40 βαθμούς Κελσίου και έπειτα θα μπαίνουν στην τάξη και θα αρρωσταίνουν. Θα κινδυνεύουν από ψύξη, από βήχα, ρινίτιδα», ανέφερε.


Ο κ. Μαραγκός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τεχνικές δυσκολίες. «Το ηλεκτρικό φορτίο στα σχολεία δεν μπορεί να καλύψει τη χρήση κλιματιστικών. Σε συγκεκριμένες περιοχές, ούτε η ΑΗΚ θα μπορεί να μας δώσει το φορτίο που θα απαιτείται». Είπε ακόμη πως είναι πάρα πολύ υψηλό το κόστος της αγοράς των κλιματιστικών, καθώς και τα ποσά της κατανάλωσης και συντήρησης. Σχετικά με τις οδηγίες του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, απάντησε πως αφορά κυρίως όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

«Ως Υπουργείο, προωθούμε παθητικά μέτρα προστασίας των σχολικών αιθουσών, με θερμομόνωση, σκίαστρα και άλλα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, προτρέπει τους δασκάλους να μπουν σήμερα στα σχολεία με θερμόμετρα και να καταμετρήσουν την εξωτερική θερμοκρασία, καθώς και τη θερμοκρασία της τάξης τους. Όπως ανέφερε, «υποχρεώνονται όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες του γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας και το ίδιο το κράτος δεν τις ακολουθεί».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι μέσα στις τάξεις οι θερμοκρασίες είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου και παράλληλα ότι στις αυλές δεν υπάρχουν επαρκώς σκιασμένα σημεία για να κάνουν οι μαθητές διάλλειμα και γυμναστική. «Για εμάς το θέμα δεν είναι καινούριο, μας απασχόλησε και πέρσι στην Επιτροπή Παιδείας. Είναι θέμα ασφάλειας και υγείας και σκοπεύουμε να το εντάξουμε σε αυτά που πρέπει να γίνουν». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία αναδεικνύει ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο μειώνεται η μαθησιακή επίδοση.

Προχωρά το σχέδιο φωτοβολταϊκών

Ως προς το σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε ότι δεν έχει σχέση με τα κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας. Όπως εξήγησε, αν προχωρήσει η συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με την ΑΗΚ, πρόκειται να εγκατασταθούν ηλιακοί συλλέκτες σε περίπου 450 με 500 σχολεία, ενώ έχουν ακόμη 105 μονάδες. Όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκός, την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν από το Υπουργείο, διευκρινιστικές απαντήσεις στον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και άλλους εμπλεκόμενους, με σκοπό να προχωρήσουν στη συμφωνία. «Η αγορά των φωτοβολταϊκών θα γίνει με κονδύλι από την ΑΗΚ και ό,τι παράγουμε θα το δίνουμε για τα επόμενα 15 χρόνια για λόγους αποπληρωμής», είπε. Πρόκειται για έργο που ξεπερνά τα €15 εκατ., με τη διάρκεια ζωής των συστημάτων 20 με 25 έτη.

Πηγή: Φιλελεύθερος