Φόρος 19% στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς!

Άνω-κάτω οι εκπαιδευτικοί μετά από οδηγία του υπουργείου Οικονομικών (Τμήμα Φορολογίας) ότι θα επιβάλλεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) «στην προσφορά υπηρεσιών εκπαίδευσης», όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που ήδη άρχισε να ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με βάση τη νέα απόφαση, οι επηρεαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ΦΠΑ 19% για τις υπηρεσίες τους.


Επηρεάζονται αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές που διδάσκουν με αγορά υπηρεσιών σε Ολοήμερα Σχολεία, Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία, Επιμορφωτικά Κέντρα, βραδινά τμήματα των Τεχνικών Σχολών κ.ά.

Να σημειωθεί ότι πλέον όλοι οι αδιόριστοι εργάζονται με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών και παρά το ότι η αμοιβή τους είναι ελάχιστη, καταβάλλουν ως αυτοεργοδοτούμενοι εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κ.λπ.

«Καταγγέλλω με αγανάκτηση την απόφαση εισαγωγής ΦΠΑ στην Παιδεία», δηλώνει ο πρόεδρος των δασκάλων Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος μιλά για κατάφωρη αδικία σε βάρος των επηρεαζόμενων, αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του. Ο κ. Φυλακτού διερωτάται από πότε το αγαθό της εκπαίδευσης μετατράπηκε σε φορολογητέα συναλλαγή.

Ο πρόεδρος των καθηγητών, Δημήτρης Ταλιαδώρος, δηλώνει ότι «πρόκειται για άλλο ένα μέτρο το οποίο πλήττει το πενιχρότατο εισόδημα που καταβάλλεται στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς». Όπως εξηγεί, η νέα εξέλιξη προστίθεται στον λανθασμένο θεσμό της αγοράς υπηρεσιών, που «εμπορευματοποιεί το αγαθό της Παιδείας».

Πηγή: Φιλελεύθερος