Χαμπιαούρης: Πέραν του 50% αυτών που απεργούν είναι υψηλόμισθοι

Εν μέσω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν σήμερα τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑΣΥΠΠΟΣ), αρχίζει ο διάλογος στο Υπ. Παιδείας για επίλυση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτά. Στάση εργασίας πραγματοποιείται σήμερα μόνο στα προαιρετικά ολοήμερα, καθώς τα μαθήματα στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), στα μουσικά σχολεία και στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα των τεχνικών σχολών θα διεξαχθούν κανονικά. Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του στον «Πολίτη 107.6», ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης αποκάλυψε πως ότι πέρα του 50% των εργαζόμενων στα ΚΙΕ έχουν εισοδήματα από 1000 μέχρι 2300 ευρώ το μήνα.

Και σε άλλα προγράμματα

Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ που απασχολούνται και σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου, σε ιδιωτικές τους επιχειρήσεις και φροντιστήρια. Επανέλαβε την έκκλησή του προς τους εκπαιδευτικούς για διάλογο. Συγκεκριμένα ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι τον Μάιο του 2019, προκειμένου να συζητήσουν  τόσο τα αιτήματα τους όσο και τον εξορθολογισμό των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προκειμένου αυτά να στηρίζουν αποτελεσματικά το πρωινό σχολείο. Ο κ. Χαμπιαούρης τόνισε ότι ο εξορθολογισμός απαιτεί εξέταση των εκπαιδευτικών αντικειμένων.


Μέχρι το μεσημέρι

Ενημερώνοντας γονείς και κηδεμόνες, το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι λόγω της σημερινής στάσης εργασίας των εκπαιδευτικών που παρέχουν υπηρεσίες στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία (ΠΟΣ), αυτά δεν θα λειτουργήσουν και τους κάλεσε, μετά τη λήξη των μαθημάτων της πρωινής ζώνης, να φροντίσουν για την ασφαλή παραλαβή των παιδιών τους στη 1:05 μ.μ. Κάλεσε επίσης όσους παρέχουν υπηρεσίες στα ΠΟΣ (συνδέσμους γονέων, λεωφορειούχους, εστιάτορες, σχολικούς βοηθούς / συνοδούς κ.ά.) να ενεργήσουν ανάλογα. Το Υπ. Παιδείας εξέφρασε, τέλος, τη λύπη του προς τους γονείς/κηδεμόνες και τους μαθητές για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει τη λειτουργία του θεσμού των ΠΟΣ και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον και την ασφάλεια των παιδιών.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔ επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του ΠΟΣ και τη διασύνδεσή του με το πρωινό, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Κάλεσε, ταυτόχρονα, τα μέλη της, ως ένδειξη συμπαράστασης, να μην εργαστούν κατά τη διάρκεια της απεργίας και την επίσημη πλευρά να προχωρήσει αμέσως σε δομημένο διάλογο με την ΠΟΕΔ, με σαφή χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και την αναβάθμιση του θεσμού το συντομότερο δυνατόν. Αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε ότι ο διάλογος για επίλυση των εργασιακών και των πολλών εκπαιδευτικών προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας αυτού στα ΠΟΣ αρχίζει από σήμερα και χαρακτήρισε το γεγονός σημαντική θετική εξέλιξη. «Η ΠΟΕΔ και οι οργανωμένοι γονείς έχουν λάβει πρόσκληση για συζήτηση του θέματος σε όλες του τις διαστάσεις. Ευελπιστούμε ότι το δίκαιο και το σωστό θα επικρατήσει και δεν είναι άλλο από τον διορισμό εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των εργασιακών θεσμίων που ισχύει στην εκπαίδευση και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών. Το θέμα δεν είναι απλό, όμως μέσα από τον διάλογο θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τα ΠΟΣ τόσο προς όφελος των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών που θα εργάζονται σε αυτά, αλλά και του ίδιου του σχολείου», πρόσθεσε.

Κανονικά τα μαθήματα

Στο μεταξύ, κανονικά θα διεξαχθούν σήμερα τα μαθήματα στα ΚΙΕ, στα μουσικά σχολεία και στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα των τεχνικών σχολών. Όπως ανακοινώθηκε, τα ΚΙΕ θα λειτουργήσουν για διεξαγωγή των μαθημάτων και «στην περίπτωση μη προσέλευσης εκπαιδευτή για τη διδασκαλία μαθήματος, όπως περιγράφεται στη συμφωνία που υπέγραψε με το Υπ. Παιδείας, οι επηρεαζόμενοι μαθητές ή/και οι γονείς τους θα ενημερωθούν έγκαιρα από τους διευθύνοντες». Το ίδιο θα ισχύσει και για τα απογευματινά και βραδινά μαθήματα των τεχνικών σχολών, και για τα μαθήματα στα μουσικά σχολεία.

Νωρίτερα χθες η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να αναστείλουν τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγείλει και να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο, «αφού, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του υπ. Παιδείας, είναι πρόθυμος να συζητήσει όλα τα θέματα με τους εκπαιδευτικούς και να καταλήξουν συναινετικά στην καλύτερη δυνατή συμφωνία». Κάλεσε επίσης το υπουργείο «να κρατήσει ζωντανές στο τραπέζι του διαλόγου τις προτάσεις του και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί σύντομα λύση στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις μέσα και από τον εξορθολογισμό των διαφόρων προγραμμάτων». Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών, προτείνοντας σε πρώτη φάση να ενταχθούν τα επιμορφωτικά κέντρα κάτω από τις σχολικές εφορείες με ειδική εργοδότηση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Πηγή: Πολίτης