159 νέες θέσεις εκπαιδευτικών ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με σημερινή απόφασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει 159 νέες θέσεις στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά. Πρόκειται για 159 πρόσθετες θέσεις εκπαιδευτικών, πέραν των αναπληρώσεων όσων αποχωρούν.


Ταυτόχρονα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα για εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών στο ευρύτερο φάσμα και έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και τους οργανωμένους γονείς.

Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας έχει στη διάθεσή του και έχει μελετήσει τις εκθέσεις και εισηγήσεις της Διεθνούς Τράπεζας και της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως και τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, για τη βελτίωση ως προς την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων στην εκπαίδευση, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών.

Η Κύπρος είναι ένα από τα τρία κράτη στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη, ως ποσοστό, δαπάνη στην εκπαίδευση. Πέρσι τον Ιούλιο, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε πάρει σχετικές αποφάσεις, αναθέτοντας στον Υπουργό Παιδείας να προωθήσει μέτρα στη βάση μελέτης που έγινε από εξειδικευμένο Οίκο. Ο Υπουργός Παιδείας προτείνει σήμερα σειρά μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωση της διδασκαλίας και του παιδαγωγικού έργου.

Η κεντρική λογική των προτάσεων είναι να αξιοποιήσουμε τα προσόντα, τις ικανότητες και την εμπειρία των εκπαιδευτικών μας στην έδρα, να ενισχύσουμε τη διδακτική δραστηριότητα, εξοικονομώντας χρόνο, ο οποίος, μέχρι τώρα, σπαταλιέται σε άλλες δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα, (στόχος είναι) να περιοριστούν οι μεγάλες σπατάλες που δεν δικαιολογούνται και μέχρι τώρα επιβάρυναν τη λειτουργικότητα του σχολείου.

Το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς μας είναι ότι τους θέλουμε στην έδρα, ότι το σχολείο και τα παιδιά χρειάζονται τις γνώσεις και τις παιδαγωγικές ικανότητές τους.

Με τον μεγάλο περιορισμό της σπατάλης, δεν θα γίνουν μόνο εξοικονομήσεις, αλλά θα μπορέσει το Υπουργείο να εισαγάγει άλλα μέτρα που θα υποβοηθήσουν το έργο του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη, θα διατεθούν, για παράδειγμα, ώρες για την αντιμετώπιση προβλημάτων με παραβατικές συμπεριφορές, για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο των σχολείων, και γενικά ο στόχος είναι να περιοριστούν δυσλειτουργίες και να βελτιωθεί συνολικά το σχολείο.

Διευκρινίζεται ότι από την αναδιοργάνωση και τις εξοικονομήσεις δεν επηρεάζονται είτε οι όροι εργασίας είτε η θέση υφιστάμενων καθηγητών, αλλά αξιοποιείται καλύτερα ο χρόνος τους στο σχολείο, ενώ βεβαίως θα συνεχιστούν και προσλήψεις αναλόγως των αναγκών, όπως είναι η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επόμενη σχολική χρονιά.

Πρόκειται για αποφάσεις που ενισχύουν το σχολείο με χιλιάδες ώρες διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς που θα είναι επιλεγμένοι για να βρίσκονται στην έδρα».

Πηγή: Sigmalive

Αρέσει σε %d bloggers: