7.000 θέσεις στην Ελλάδα θα διεκδικήσουν οι Κύπριοι υποψήφιοι

Σχεδόν 7.000 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας θα διεκδικήσουν, φέτος, οι Κύπριοι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2016 αυξάνεται κατά 2,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, η αύξηση αυτή, αφορά κατ’ αποκλειστικότητα τις θέσεις των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αφού οι αντίστοιχες των πανεπιστημίων μειώνονται σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα προσφερθούν 69.985 θέσεις, δηλαδή 1.655 περισσότερες από το 2015. Στην κατηγορία των αλλοδαπών/ αλλογενών στην οποία εμπίπτουν οι Κύπριοι υποψήφιοι, αναλογεί το 10% και κατά συνέπεια, υπολογίζεται ότι οι δικοί μας μαθητές θα διεκδικήσουν γύρω στις 6.998 θέσεις.


Από αυτές οι 4.385 αφορούν στα πανεπιστήμια και τις ανώτατες εκκλησιαστικές σχολές (πέρσι ήταν περίπου 4.420), ενώ οι υπόλοιπες 2.613 είναι για τα ΤΕΙ (πέρσι ήταν περίπου 2.400).

Ας σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται –έστω και μικρή– μείωση στις θέσεις των ΑΕΙ, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις, επηρεάζει κεντρικά πανεπιστήμια και περιζήτητους κλάδους. Το γεγονός αυτό, αναπόφευκτα αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επίδοξων φοιτητών.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, θα υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, μετά την ανακοίνωση των γενικών βαθμών πρόσβασης και σε ημερομηνίες που θα καθορίσει προσεχώς, η Υπηρεσία Εξετάσεων.

Τα αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν όπως πάντα από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας περί τα τέλη Αυγούστου.

Τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Ελλάδα σχετικά με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα και πρόγραμμα σπουδών, για την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι Κύπριοι υποψήφιοι.

Συνήθως, τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται στο κυπριακό υπουργείο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου