Brexit: Τι ισχύει για όσους φοιτούν ήδη ή σχεδιάζουν να φοιτήσουν στο Η.Β.

Δίχως αποτρεπτικές και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα διακινδυνεύουν την απομάκρυνση φοιτητών από τα βρετανικά πανεπιστήμια, εκτιμάται ότι θα είναι η περίοδος μετά το οριστικό διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωσε στον «Φ» ο διευθύνων της Global Education και εκπαιδευτικός σύμβουλος, Κρις Σωφρονίου, τα ιδρύματα επιθυμούν την εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα τους εξασφαλίσει την εγγραφή Ευρωπαίων σπουδαστών. Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις αλλά και τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο 2020 δεν θα έρθουν τροποποιήσεις στη φοίτηση, οι Κύπριοι τελειόφοιτοι στρέφονται προς άλλες χώρες. Μάλιστα, έδαφος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται ότι αποκτούν η Ολλανδία, Γερμανία, Τσεχία.

Ειδικότερα, ο κ. Σωφρονίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ακολουθήσουν ούτε στο μέλλον αποτρεπτικές για την εγγραφή νέων φοιτητών, αποφάσεις. «Στη Βρετανία η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της οικονομίας της χώρας. Για αυτό το λόγο, θεωρώ ότι θα προωθήσουν μια φόρμουλα δανειοδότησης των σπουδαστών». Εξάλλου, είπε, σκέψη, φιλοσοφία και προσέγγιση των βρετανικών πανεπιστήμιων είναι να συνεχίσουν να εγγράφονται Ευρωπαίοι φοιτητές. «Δεν αφορά μόνο τα έσοδα, αλλά και τη νοοτροπία ότι εμπλουτίζεται η κουλτούρα τους».


Ωστόσο, όπως εξήγησε ο εκπαιδευτικός σύμβουλος, η αστάθεια των τελευταίων χρόνων, ενόψει και του Brexit, έχει προκαλέσει ρωγμές στην εγγραφή φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Γι’ αυτό και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεισδύσει στον τομέα της Εκπαίδευσης. Οι Βρετανοί χάνουν έδαφος». Συγκεκριμένα, στην Κύπρο οι απόφοιτοι μαθητές πηγαίνουν για σπουδές στην Ελλάδα. Επίσης, επιλέγουν την Ολλανδία, «καθώς διαθέτει τα περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα, μετά τη Βρετανία, την Αμερική και τον Καναδά. Στις ιατρικές σχολές υπάρχει μια στροφή σε πανεπιστήμια της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Σλοβακίας». Ακόμη, αρκετοί τελειόφοιτοι που επιδιώκουν να εγγραφούν και να εξασφαλίσουν υποτροφίες σε προγράμματα της Αμερικής.

Πάντως, σημείωσε ότι παραμένει ακόμη σε υψηλό επίπεδο η ζήτηση των βρετανικών πανεπιστημίων. «Ιδίως για το 25% των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, η προετοιμασία τους τούς οδηγεί απευθείας στα βρετανικά πανεπιστήμια. Έτσι, είναι δύσκολο μετά και από τα ποσά που έχουν δαπανηθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να αλλάξουν κατεύθυνση. Σχεδόν το 95% από αυτούς πάνε στη Βρετανία. Εκεί που ξεκάθαρα αλλάζει το τοπίο, είναι στα δημόσια σχολεία. Οι εν λόγω μαθητές και με την ανασφάλεια των τελευταίων χρόνων, κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα και την κεντρική Ευρώπη». Εξάλλου, όπως είπε, οι μαθητές εκφράζουν συχνά τον προβληματισμό και την ανασφάλεια τους σχετικά με το Brexit. «Μας ρωτάνε συνεχώς. Ζητάνε διευκρινίσεις. Επιθυμούν να μαθαίνουν τις εξελίξεις. Υπάρχουν ανησυχίες. Πάντοτε τους διαβεβαιώνουμε ότι και οι ίδιοι οι Βρετανοί θα επιδιώξουν να διατηρήσουν την είσοδο φοιτητών».

Σχετικά με τα φοιτητικά δάνεια και τις αποπληρωμές τους, ο κ. Σωφρονίου σημείωσε ότι η μηνιαία δόση είναι ανάλογη του μισθού του απόφοιτου. Ωστόσο, είπε ότι παρατηρείται μια αύξηση στα επιτόκια, αφού διαμορφώνονται βάση του πληθωρισμού της Βρετανίας. «Έχει αυξηθεί κάπως, αλλά ακόμη παραμένει σε πολύ λογικά πλαίσια». Σημείωσε, επίσης, ότι αν πέσει η τιμή της αγγλικής λίρας, τότε τα επιτόκια του δανείου θα αυξηθούν επιπρόσθετα.

ΙΔΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020

Οι φοιτητές που θα ενταχθούν για σπουδές στη Βρετανία κατά το Σεπτέμβριο του 2020, έχουν διασφαλισμένα σταθερά δίδακτρα καθώς και φοιτητικό δάνειο για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, σημείωσε ο κ. Σωφρονίου. Συμβούλεψε, μάλιστα, τους φοιτητές που θα εγγραφούν τον Σεπτέμβριο να επιλέξουν προγράμματα τετραετίας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο. Πάντως, όπως εκτιμά, η κάλυψη που παρέχει η Βρετανία θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο του 2021. «Αυτό διότι βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει οριστικά από την ΕΕ τέλος Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή αφού θα έχουν ανοίξει οι αιτήσεις των πανεπιστημίων για το 2021».

Προχωρά σε συμφωνίες το υπ. Παιδείας

Τη λήψη κάποιων προνοιών μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, ώστε το διαζύγιο από την ΕΕ να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο τους σπουδαστές, ανέφερε στον «Φ» η διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Εξάλλου, σημειώθηκε ότι τα ζητήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ρυθμιστούν με τη Βρετανία και την κάθε χώρα ξεχωριστά. Δηλαδή θα έχουν τη μορφή διμερούς συμφωνίας.

Προς το παρόν, αναφέρθηκε ότι υπογράφτηκε συμφωνία με τη Βρετανία ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν προγράμματα και σχολές δικαιόχρησης (προγράμματα franchising) καθώς και οι διεπιστημονικές συνεργασίες. Επιπλέον, μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας γίνονται προσπάθειες ώστε να συνεχιστεί η αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και της Αγγλίας. Αυτό, ανοίγει τον δρόμο τόσο για την εργοδότηση στις δύο χώρες όσο και για συνέχεια των σπουδών σε μεταπτυχιακό/ διδακτορικό επίπεδο. Σχετικά με τα δίδακτρα που θα εφαρμοστούν στα βρετανικά πανεπιστήμια, η διεύθυνση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκρίνισε ότι πρόκειται για αποκλειστική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο θα είναι το μέλλον των φοιτητικών δανείων που προσφέρονται στους σπουδαστές.

Πάντως, συμφωνά με τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, τις ημέρες του Brexit, για τους υφιστάμενους φοιτητές στη Βρετανία και για αυτούς που θα εγγραφούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τα πράγματα παραμένουν τα ίδια από την άποψη των διδάκτρων και από την άποψη των ειδικών φοιτητών δανείων, από τα οποία επωφελούνταν μέχρι τώρα κοινοτικοί φοιτητές. «Θα υπάρξει αποχώρηση με συμφωνία. Επομένως, ισχύουν και οι διμερείς διευθετήσεις που είχαν γίνει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου». Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «για όσους φοιτούν τώρα, για όσους εγγραφούν και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους, είναι καθησυχαστικό το ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Θέλω να ελπίζω ότι και στη συνέχεια οι αποφάσεις που θα ληφθούν –βεβαίως είναι αποφάσεις αυτές της βρετανικής κυβέρνησης– θα συνεχίσουν να καθιστούν την Βρετανία μια χώρα όπου οι Κύπριοι, όπως γνωρίζω ότι σε σημαντικό ποσοστό το επιθυμούν, θα μπορούν να σπουδάσουν».

Πηγή: Φιλελεύθερος