COVID19: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια

Υπουργείο Παιδείας Κύπρου

Με μάσκες και αποστάσεις μεταξύ των μαθητών επαναλειτουργούν και επίσημα από σήμερα, Δεύτερα, τα ιδιωτικά φροντιστήρια όλων των βαθμίδων βάσει αναθεωρημένων οδηγιών από το Υπουργείο Παιδείας για την πρόληψη διασποράς του νέου κορωνοϊού. 

Μιλώντας στο AlphaNews.Live ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, κ. Απόστολος Ψαράς, ανέφερε ότι κατόπιν διευρυμένων συζητήσεων με την Υπηρεσία Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, καθορίστηκαν τα μέτρα που θα κληθούν να τηρούν ιδιοκτήτες, εκπαιδευτικοί και μαθητές στη βάση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο από το Υπουργείο Παιδείας.


Μάσκα και αποστάσεις

Διαφοροποιημένες είναι οι οδηγίες όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων αλλά και τη χρήση μάσκας.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

 • Τήρηση απόστασης ενός μέτρου από μαθητή σε μαθητή και όχι από θρανίο σε θρανίο όπως ίσχυε κατά τους περασμένους μήνες
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς
 • Προαιρετική χρήση μάσκας από τους μαθητές Δημοτικού

Όπως επεσήμανε ο κ. Ψαράς η τήρηση του ενός μέτρου συνεπάγεται και μικρότερα τμήματα ενώ, όπως εξήγησε, δε θα ισχύει το μέτρο του μέγιστου ορίου 50 ατόμων για το εσωτερικό των υποστατικών. Παράλληλα, και εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις καιρικές συνθήκες, προτρέπεται όπως οι μαθητές περιμένουν εκτός του κτιρίου μέχρι να εισέλθουν στην αίθουσα, ενώ απαγορεύεται η χρήση διαχωριστικών, καθώς η ασφάλεια εξασφαλίζεται με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικότερες προβλέψεις των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων ως εξής:

Οδηγίες που ισχύουν για τους ιδιοκτήτες:

  1. Να δηλωθεί προκαθορισμένη είσοδος σε κάθε Ι.Φ./Ι.Ε.Κ., ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
  2. Να τοποθετηθούν διαλύματα (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) στην είσοδο κάθε Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.
  3. Ο/η ιδιοκτήτης κάθε Ι.Φ./Ι.Ε.Κ. να έχει την ευθύνη για την απολύμανση των επιφανειών (θρανίων, καρεκλών, χερουλιών) μετά από κάθε διδακτική περίοδο και αλλαγή μαθητών.
  4. Να γίνεται πλύσιμο/απολύμανση των χεριών τόσο από το διδακτικό προσωπικό όσο και από τους μαθητές/μαθήτριες πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό.
  5. Συστήνεται, με την επανέναρξη λειτουργίας των Ι.Φ./Ι.Ε.Κ., να ενημερώνονται οι μαθητές/μαθήτριες σχετικά με την επιδημία και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
  6. Συστήνεται να υπάρχουν πινακίδες σε περίοπτη θέση στις οποίες να αναγράφονται οι γενικές οδηγίες και οδηγίες για πλύσιμο των χεριών.
  7. Να τοποθετηθούν κλειστοί κάδοι απορριμμάτων σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και να καθαρίζονται συχνά.
  8. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σε όλες τις αίθουσες θα πρέπει να υπάρχει ανοικτό παράθυρο (τουλάχιστον ένα) το οποίο να παραμένει ανοικτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
  9. Όσον αφορά στα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να εφαρμόζονται οι οδηγίες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών..
  10. Το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα:
   • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως πόμολα, γραφεία, θρανία, καρέκλες και άλλα έπιπλα με καθαριστικό διάλυμα.
   • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των τουαλετών  και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99)
   • Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
   • Αν οποιοσδήποτε μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη συμπτωματολογία του ιού δεν θα πρέπει να προσέρχεται στο μάθημα και θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας
   • Να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ εκπαιδευτικού – μαθητή/μαθήτριας.

Οδηγίες που ισχύουν για μαθητές/εκπαιδευτικούς:

 1. Οι μαθητές/μαθήτριες να μην χρησιμοποιούν τα θρανία των συμμαθητών/τριών τους, κατά τη διάρκεια διδασκαλίας του μαθήματος.
 2. Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα μεταξύ τους οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί (στυλό, τετράδια, μαρκαδόρους κ.λπ.).
 3. Ο χώρος διακίνησης του εκπαιδευτικού να απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα από το πλησιέστερο θρανίο.
 4. Οι μαθητές/μαθήτριες να μεταβαίνουν κατ’ ευθείαν στη αίθουσα διδασκαλίας, η οποία θα είναι γνωστή εκ των προτέρων. Τα παιδιά δημοτικού να παραλαμβάνονται και να παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες από υπεύθυνο του Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.
 5. Να τηρείται απόσταση μεταξύ του/της εκπαιδευτικού και του μαθητή/μαθήτριας, η οποία θα είναι τουλάχιστον δύο (2) μέτρα, ώστε να μπορεί να διεξάγεται το μάθημα ομαλά.
  Σε αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι μαθητές να μην χρησιμοποιούν υπολογιστές ενδιάμεσα του μαθήματος οι οποίοι δεν έχουν απολυμανθεί.
 6. Σε μαθήματα που απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο κάθε υπολογιστής να χρησιμοποιείται μόνο από ένα/μια μαθητή/μαθήτρια και να υπάρχει η απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ κάθε υπολογιστή.
 7. Στους χώρους υποδοχής μαθητών/τριών, να μην επιτρέπονται συναθροίσεις πολλών μαθητών/τριών, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και οι μαθητές/μαθήτριες να προτρέπονται να χρησιμοποιούν τις μάσκες τους.

Σημειώνεται ότι οι οδηγίες τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί διευκρινιστική επιστολή στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών φροντιστηρίων, με τον Σύνδεσμο να βρίσκεται σε ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: Alphanews

Αρέσει σε %d bloggers: