€16 εκατ. στις Σχολικές Εφορείες για να κάνουν τα σχολεία “φρούρια”

Σε απροσπέλαστο χώρο για τους «μη έχοντας εργασία» επιδιώκεται να μετατραπούν τους επόμενους μήνες τα δημόσια σχολεία με την εγκατάσταση περιφράξεων, θυροτηλεφώνων και αναβάθμιση των κτηριολογικών εγκαταστάσεων. Η Κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι συνολικού ύψους €16 εκατ., το οποίο θα εκταμιευτεί προς τις Σχολικές Εφορείες, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα που αφορούν την ασφάλεια των σχολείων.

Η διαχείριση του ποσού από τις Εφορείες γίνεται με στόχο να επισπευσθούν οι εργασίες, σε συνεργασία και με τη συνδρομή άλλων κρατικών φορέων, ώστε, όπως μας λέχθηκε, τα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων να αλλάξουν φυσιογνωμία το αμέσως προσεχές διάστημα και να κλείσουν οι όποιες τρύπες παρατηρούνται σε θέματα ασφάλειας. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας με τη βοήθεια τεχνοκρατών, καλείται να προχωρήσει στην επίλυση επιμέρους προβλημάτων που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις των σχολικών χώρων, είτε αφορούν θέματα ασφάλειας είτε αφορούν θέματα υποδομών.


Σε αυτό το πλαίσιο, το συνολικό ποσόν των €16 εκατ. θα διοχετευθεί ως εξής:

  • Περίφραξη σχολείων και εγκατάσταση θυροτηλεφώνων. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα και σε κάποια σχολεία έγιναν οι σχετικές εγκαταστάσεις (προϋπολογιζόμενο κόστος €10 εκατ.)
  • Έλεγχος και βελτίωση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Στο έργο θα συμβάλουν και ιδιώτες αδειούχοι ηλεκτρολόγοι, ώστε να επισπευσθούν τα έργα (προϋπολογιζόμενο κόστος: €3 εκατ.)
  • Προβλήματα ασφάλειας και υγείας. Θα καλυφθούν με τη συνδρομή των Διευθύνσεων των σχολείων τα όποια κενά μικρής φύσεως που παρατηρούνται και λόγω έλλειψης κονδυλίων ή γραφειοκρατίας καθυστερούσαν (προϋπολογιζόμενο κόστος: €1 εκατ.).
  • Δημιουργία παιδότοπων (προϋπολογιζόμενο κόστος: €0,5 εκατ.).
  • Δημιουργία αιθουσών για παιδιά με ειδικές ανάγκες (προϋπολογιζόμενο κόστος: €0,5 εκατ.).

Το εναπομείναν ποσό θα διοχετευθεί σε μικρότερα έργα ή σε υφιστάμενους στόχους ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Η διαχείριση και ο διαμοιρασμός του ποσού στις κατά τόπους Εφορείες, αναλόγως των αναγκών τους, είναι ευθύνη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας διά του Διευθυντή τους Αντρέα Μαραγκού θα έχουν επιτελικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, υποβοηθώντας τις Σχολικές Εφορείες με την τεχνογνωσία τους στην επίτευξη του στόχου.

Έλληνας: Θα κάνουμε τα σχολεία ασφαλή

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, δήλωσε ότι όλοι οι έφοροι είναι πανέτοιμοι για να διεκπεραιώσουν με επιτυχία το δύσκολο αυτό έργο. «Είμαστε πανέτοιμοι και θα δουλέψουμε νυχθημερόν για να φέρουμε εις πέρας το έργο, ώστε να κάνουμε τα σχολεία ασφαλή και τα παιδιά μας να βρίσκονται σε περιβάλλον εφάμιλλο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εκπαιδευτηρίων», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Ήδη, συμπλήρωσε, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις καταστρώθηκε το σχετικό σχέδιο δράσης και στάλθηκαν στις τοπικές σχολικές εφορείες οι κατευθυντήριες γραμμές.

Σε επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς τις Σχολικές Εφορείες ζητείται να καταγραφεί εκτίμηση κόστους και τεχνικές προδιαγραφές για τις περιφράξεις, αλλά και τεχνικές προδιαγραφές για θυροτηλέφωνα, τα οποία, όπως αναφέρεται, θα ήταν καλό «να τοποθετηθούν μετά την εγκατάσταση της υπερυψωμένης περίφραξης». Σημειώνεται, επίσης, ότι, «με βάση τους υπολογισμούς που θα προκύψουν, θα σας αποσταλεί και το ανάλογο ποσό για τη διεκπεραίωση των πιο πάνω εργασιών κατά προτεραιότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Όροι για προσφορές

Όπως σημειώνεται στην επιστολή-οδηγό της Συντονιστικής Επιτροπής, για τα θυροτηλέφωνα «το σύστημα πρέπει να έχει εγγύηση τουλάχιστο δύο χρόνια. Στην εγγύηση να περιλαμβάνεται η όποια αλλοίωση των εξωτερικών μονάδων από την ηλιακή ακτινοβολία» και «να καθοριστεί ο αριθμός των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων λειτουργίας. Η επιλογή της εξωτερικής μονάδας (επιλογή αριθμού κομβίων) θα πρέπει να συνάδει με τον καθορισμό των εσωτερικών μονάδων». Αναφέρεται, ακόμη, ότι θα πρέπει «να καθοριστούν και να υποδειχθούν τα σημεία εγκατάστασης των εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων λειτουργίας» και ότι «(…) είναι υποχρέωση του κάθε προσφοροδότη να επισκεφθεί τον κάθε χώρο, για τον υπολογισμό τόσο της καλωδίωσης όσο και τον υπολογισμό της όποιας υποδομής απαιτείται».

Περιφράξεις μέχρι 4 μέτρα

Από δύο έως τέσσερα μέτρα προβλέπεται να είναι οι νέες περιφράξεις των σχολικών χώρων, όπως προκύπτει από τις προδιαγραφές που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών. Εκεί όπου οι υφιστάμενες περιφράξεις είναι μικρότερες από δύο μέτρα, υπάρχει πρόνοια για ανύψωσή τους, ενώ για τα γήπεδα η περίφραξη πρέπει να φτάνει τα τέσσερα μέτρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι, εκεί όπου δεν υπάρχουν, γίνεται πρόβλεψη για ηλεκτρικές κλειδαριές με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πηγή: Η Σημερινή

Αρέσει σε %d bloggers: