COVID-19: Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λένε οι επιδημιολόγοι

Προδρόμου covid-19

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας θα αξιολογήσουν ξανά την κατάσταση της επιδημίας covid-19 αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, για να αποφασίσουν κατά πόσον πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Κατά την καθορισμένη τους τηλεδιάσκεψη πάντως, στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση, ωστόσο δεν λήφθηκαν αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων και μετά τις 10 Ιανουαρίου. Σε αυτό το σενάριο περιλαμβάνεται η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες, πλην τα νηπιαγωγεία και τις προδημοτικές. Εάν όμως, κινδυνεύσει με κατάρρευση το σύστημα υγείας, τότε θα επανέλθει το σενάριο του ολικού lockdown.


Κληθείσα να αναφέρει εάν είμαστε κοντά σε ολικό lockdown, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Μαρία Κολιού, σημείωσε πως «η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, εξαρτάται από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Εκείνο είναι το βασικό μας κριτήριο».

Όπως εξήγησε η κ. Κολιού τα μέτρα που τέθηκαν σε εκτάκτως την Τρίτη, έχουν ως στόχο να μειωθούν οι επαφές και άρα ο κίνδυνος διασποράς. «Ο αριθμός των δέκα ατόμων που είχε καθοριστεί, μπορούσε να παρερμηνευτεί. Μπορούσε κάποιος, για παράδειγμα, να κάνει πέντε συναντήσεις από δέκα άτομα η κάθε μια. Αυτό δεν ήταν σωστό, επειδή ο σκοπός είναι να ερχόμαστε σε επαφή σε κλειστούς χώρους με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα. Ο σκοπός των νέων μέτρων, είναι να παραμείνουμε σε επαφή μόνο με τους ανθρώπους που έχουμε ήδη στενή σχέση. Γι’ αυτό το λόγο, καθορίστηκε ο αριθμός των δύο οικογενειών για σήμερα και τις άλλες μέρες για μια οικογένεια».

Αναφερόμενη στην κριτική που υπάρχει για τα νέα μέτρα, σημείωσε πως «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και πως είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Πιστεύω ότι οι δύο επόμενοι μήνες, θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε και το αισιόδοξο μήνυμα ότι αυξάνει σιγά, σιγά το ποσοστό των ατόμων που ανοσοποιούνται, λόγω των εμβολίων. Το γεγονός πως ξεκινήσαμε από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, είναι πολύ σημαντικό. Εάν καταφέρουμε να γίνει η ανοσοποίηση με το εμβόλιο σε μεγάλους αριθμούς, αυτό θα φέρει και το τέλος του προβλήματος».

Χθες εν τω μεταξύ έφτασε στη χώρα μας και η δεύτερη παρτίδα εμβολίων της Pfizer. Το εμβολιαστικό πλάνο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με στόχο να θωρακιστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ισχύει η χαλάρωση που έχει δοθεί, στα μέτρα που είναι σε ισχύ. Έτσι από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα της πρώτης Ιανουαρίου, επιτρέπεται η παρουσία σε οικία των μόνιμα διαμενόντων και προσώπων από ακόμα μια οικία, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός προσώπων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

Πηγή: Reporter