Αυτές τις απαλλαγές δικαιούνται οι καθηγητές Μέσης

Στο πλαίσιο του επιχειρούμενου από την κυβέρνηση «εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού συστήματος», γίνεται μια συζήτηση το τελευταίο διάστημα για τις απαλλαγές διδακτικών ωρών που έχουν οι καθηγητές, κυρίως στη Μέση Εκπαίδευση.

Η όλη συζήτηση δικαίως έχει εστιασθεί στους υπευθύνους τμημάτων, όπου το Υπ. Παιδείας με βάση την πρόταση της 4ης Ιουλίου, επιχείρησε να μειώσει τις δύο περιόδους απαλλαγής ανά εβδομάδα («εξοικονομώντας» 114 εκπαιδευτικούς) που ίσχυε μέχρι σήμερα σε μία. Ωστόσο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε, ως γνωστό η κυβέρνηση υποχώρησε διατηρώντας τις δύο περιόδους για την υπευθυνότητα τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου και στην Γ΄ Λυκείου. Πέρα από τις δύο διδακτικές περιόδους που με βάση τα ισχύοντα αφαιρούνται από τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση για τους υπευθύνους τμημάτων, υπάρχει και μία σειρά άλλων απαλλαγών τις οποίες παραθέτει ο «Π».


Οι «προγραμματιστές»

Εκπαιδευτικοί (κυρίως ειδικοτήτων θετικής κατεύθυνσης, όπως μαθηματικοί, φυσικοί, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ.) οι οποίοι αναλαμβάνουν την ετοιμασία του ωρολογίου προγράμματος της σχολικής χρονιάς απαλλάσσονται από διδακτικές περιόδους ως εξής:

  • Στα Γυμνάσια εάν οι μαθητές είναι κάτω από 200 δύο περιόδους και εάν είναι 200 και άνω τρεις.
  • Στα Λύκεια ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών ισχύει απαλλαγή πέντε περιόδων.

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναλαμβάνουν να ανεβάσουν θεατρικό έργο σε μια σχολική χρονιά απαλλάσσονται δύο διδακτικών ωρών την εβδομάδα.

Οι συνδικαλιστές

Σε σχέση με τους συνδικαλιστές (στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στα στελέχη της ΟΕΛΜΕΚ) ισχύουν οι πιο κάτω απαλλαγές διδακτικών ωρών:

  • Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο γενικός ταμίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχουν μείωση του ωραρίου τους κατά τα 4/5 του διδακτικού χρόνου. Δηλαδή εάν ένα στέλεχος της ΟΕΛΜΕΚ, με βάση την ειδικότητα και τα χρόνια υπηρεσίας του θα πρέπει να διδάσκει 20 ώρες εβδομαδιαίως, με τη ρύθμιση που ισχύει αυτός ο αριθμός περιορίζεται στις τέσσερις.
  • Για τον οργανωτικό γραμματέα, τον βοηθό γενικό γραμματέα και τον βοηθό ταμία της ΟΕΛΜΕΚ το ωράριο μειώνεται κατά τα 3/5. Δηλαδή στο παράδειγμα που προαναφέραμε οι ώρες διδασκαλίας περιορίζονται στις 8 ανά εβδομάδα.
  • Όλα τα (απλά) μέλη του κεντρικού διοικητικού της ΟΕΛΜΕΚ, ήτοι 22 εκπαιδευτικοί, έχουν απαλλαγή διδακτικού χρόνου κατά 1/5. Δηλαδή με το πιο πάνω παράδειγμα των 20 ωρών, διδάσκουν 16 ανά εβδομάδα.
  • Το ίδιο ισχύει και για τους προέδρους και τους γραμματείς των επαρχιακών γραφείων της ΟΕΛΜΕΚ Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Πάφου, Κερύνειας και Μόρφου καθώς και του γραμματέα του προσφυγικού γραφείου της οργάνωσης.

Οι πρακτικογράφοι

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναλαμβάνουν να τηρούν τα πρακτικά στις συνεδριάσεις των καθηγητικών συλλόγων των σχολείων απαλλάσσονται κατά μία διδακτική περίοδο (εάν το σχολείο έχει κάτω από 200 μαθητές). Εάν οι μαθητές είναι περισσότεροι των 200 οι απαλλαγές διδακτικών ωρών γίνονται δύο ανά εβδομάδα.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις σχολικές εκδόσεις. Εάν ένας εκπαιδευτικός (ως επί το πλείστον φιλόλογος) αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης μιας σχολικής εφημερίδας ή ενός σχολικού περιοδικού -συνήθως αυτό γίνεται μία φορά στο τέλος της σχολικής χρονιάς- απαλλάσσεται κατά μία διδακτική ώρα την εβδομάδα, εκτός εάν οι μαθητές που φοιτούν είναι πέραν των 400, οπότε η απαλλαγή διπλασιάζεται και γίνονται δύο οι περίοδοι απαλλαγής.

Ανά ειδικότητα

Στη συνέχεια θα παραθέσουμε τη μείωση των περιόδων διδασκαλίας κατά ειδικότητα:

  • Οι φιλόλογοι δικαιούνται, εάν είναι υπεύθυνοι της αίθουσας Ιστορίας (σε Λύκεια) πλην μία διδακτική ώρα. Επίσης εάν είναι υπεύθυνοι αίθουσας Βιβλιοθήκης (τόσο σε Γυμνάσιο όσο και σε Λύκειο) τους αφαιρείται και πάλι μία διδακτική ώρα.
  • Κάποιοι φιλόλογοι έχουν επίσης μείωση διδακτικού χρόνου (1 περίοδο ανά 135 μαθητές) για «εξωδιδακτικό έργο». Αυτοί οι εκπαιδευτικοί ορίζονται από τον οικείο διευθυντή κατά την κρίση του. Εάν το σχολείο έχει για παράδειγμα 400 μαθητές οι περίοδοι για εξωδιδακτικό έργο είναι τρεις και μπορεί να ορισθεί ένας φιλόλογος ο οποίος θα έχει μείον τρεις διδακτικές περιόδους, είτε τρεις από μία περίοδο.
  • Οι φυσικοί, οι χημικοί, οι βιολόγοι και οι καθηγητές Πληροφορικής έχουν μείον μία διδακτική περίοδο (σε Λύκεια) για την προετοιμασία του εργαστηρίου όπου διδάσκεται το μάθημά τους.
  • Μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι και καθηγητές Πληροφορικής έχουν επίσης δύο περιόδους ανά επαρχία για την προετοιμασία μαθητών για τις Ολυμπιάδες που διεξάγονται.
  • Επίσης εκπαιδευτικοί με ειδικότητα φιλολόγου ή ξένων γλωσσών έχουν μία περίοδο (σε Λύκεια μόνο) ως υπεύθυνοι της αίθουσας Γλωσσών.
  • Οι καθηγητές Πληροφορικής έχουν επίσης αφαίρεση κάποιων διδακτικών ωρών για τη συντήρηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σχολείου όπου διδάσκουν, επί τη βάσει καταλόγου του Υπουργείου Παιδείας.
  • Οι καθηγητές Μουσικής στα Μουσικά Λύκεια έχουν 5 περιόδους για τις δραστηριότητες συν άλλες πέντε για τη φιλαρμονική του σχολείου. Οι καθηγητές Μουσικής σε Γυμνάσια και Λύκεια έχουν 5 περιόδους ανά σχολείο πόλης και στα περιφερειακά (σ.σ. της επαρχίας) σχολεία έχουν 6 περιόδους (5+1 για την μπάντα).

Και οι γυμναστές

Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής (σε Λύκεια και Γυμνάσια) έχουν απαλλαγή τριών διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα για τα αθλητικά απογεύματα.

Οι συντονιστές γυμναστές (για συντονισμό σχολείων της επαρχίας) έχουν ως εξής:

  • Λευκωσία: 4 γυμναστές επί τέσσερις περιόδους,
  • Λεμεσός: 4 γυμναστές επί τέσσερις περιόδους,
  • Λάρνακα: 4 γυμναστές επί τρεις περιόδους,
  • Αμμόχωστος: τρεις γυμναστές επί τρεις περιόδους,
  • Πάφος: 4 γυμναστές επί τρεις περιόδους και
  • Τρόοδος: 1 γυμναστής επί τρεις περιόδους.

Πηγή: Πολίτης