Σε περίπτωση απεργιών τα σχολεία θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα!

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα κατέλθουν σε απεργία τότε είναι βέβαιο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές επί του ζητήματος που μίλησαν στο SigmaLive, ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκοπή μισθών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, το Υπουργείο Παιδείας έχει στα χέρια του σειρά γνωματεύσεων του Γενικού Ελεγκτή, που του επιτρέπουν να κόψει λεφτά. Σημειώνεται εδώ, ότι παρόμοιου τύπου γνωματεύσεις υπάρχουν από την εποχή Κρίτωνα Τορναρίτη.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της αγοράς υπηρεσιών από πλευράς Κυβέρνησης, νομικοί κύκλοι επισήμαναν στο SigmaLive ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω κυρίως των αριθμών (χιλιάδες εκπαιδευτικοί) αλλά λόγω και του ότι δεν μπορεί κάποιος που είναι αυτή την στιγμή εκτός σχολικού περιβάλλοντος και είναι εκπαιδευτικός, να ανταποκριθεί στο εκπαιδευτικό έργο.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές επί του ζητήματος στο SigmaLive, το Υπουργείο Παιδείας έχει το δικαίωμα να λάβει απόφαση όπως προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων λόγω ζητημάτων ασφαλείας, σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί λάβουν την απόφαση να κατέλθουν σε απεργία και να δέχονται κανονικά τους μαθητές στο σχολείο. Ίδιες πηγές, συμπλήρωσαν ότι υπάρχει και η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα σχολεία κατά τις μέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα για σκοπούς κάλυψης ύλης χωρίς ωστόσο να υπάρξει επιπλέον πληρωμή στους εκπαιδευτικούς.

Νομικοί κύκλοι δήλωσαν εμφαντικά στο SigmaLive ότι το δικαίωμα στην απεργία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Πρόσθεσαν δε, ότι η ευρωπαϊκή νομολογία περιέχει πλειάδα αποφάσεων που στηρίζουν αυτό το δικαίωμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία καταδίκασε την Τουρκία, όταν είχε απειλήσει για λήψη πειθαρχικών μέτρων ενάντια σε εκπαιδευτικούς. Όπως επισήμαναν νομικοί κύκλοι για το εν λόγω ζήτημα, και μόνο το γεγονός ότι το κράτος της Τουρκίας απειλούσε με λήψη πειθαρχικών μέτρων αυτό αποτελεί αδίκημα.

Ίδιοι νομικοί κύκλοι τόνισαν ότι η Κυβέρνηση αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις υποστηρίζουν μέσω και νομικών γνωματεύσεων ότι λήφθηκαν μονομερείς αποφάσεις, έχοντας εις γνώση ότι παρά το ότι υπάρχει σχετική απόφαση για δημοσιοποίηση των αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου με μόνη εξαίρεση αν υπάρχουν αποφάσεις που αφορούν ζητήματα δημόσιου συμφέροντος και ασφάλειας.

Πηγή: Sigmalive