Άναψε φωτιές και πάλι το Υπουργείο με την εγκύκλιο περί τηλεκπαίδευσης

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Μπάχαλο επικρατεί στη Δημοτική Εκπαίδευση μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στην οποία προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Την εναντίωσή της έχει εκφράσει η οργάνωση των δασκάλων, η οποία και θα συνέλθει σήμερα, καθώς και οι γονείς των παιδιών Δημοτικής που θεωρούν ότι η τηλεκπαίδευση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις μικρές τάξεις.


Την ίδια στιγμή, αγωνία εκφράζεται από τη Μέση Εκπαίδευση, όπου χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεσυνάντηση ανάμεσα στους καθηγητές και στους οργανωμένους γονείς. Τα περιθώρια στενεύουν, σημειώθηκε στον «Φ» από την ΟΕΛΜΕΚ και υπογραμμίστηκε πως αν μέχρι αύριο δεν ξεκαθαριστεί η ύλη των Παγκύπριων Εξετάσεων και δεν δοθούν απαντήσεις, θα υπάρξουν αντιδράσεις.

ΠΟΕΔ: Να εφαρμοστεί η εγκύκλιος και να αναλάβει τις ευθύνες του το Υπουργείο

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που πραγματοποιείται για τους μαθητές του Δημοτικού. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε τηλεδιδασκαλία, σε κάποιες άλλες αναμένεται ο εξοπλισμός, σε άλλες περαιτέρω οδηγίες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σημείωσε ότι σήμερα θα συνέλθει η ΠΟΕΔ ώστε να αποφασίσει τα επόμενα της βήματα, καθώς και να προετοιμαστεί για την αυριανή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας. «Η προσωπική μου εισήγηση, είναι να ακολουθήσουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου και να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση για όλες τις τάξεις του Δημοτικού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Υπουργείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με χιλιάδες απουσίες μαθητών, λόγω της έλλειψης τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ανεδαφική η εγκύκλιος του Υπουργείου λένε οι οργανωμένοι γονείς

Τις δυσκολίες που δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου για την εφαρμογή τηλεκπαίδευσης σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, σημείωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή. Όπως ανέφερε, ενόψει και της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επαναφοράς στην εργασία, θα είναι δύσκολο οι γονείς των μικρών μαθητών να παραμένουν μπροστά στον υπολογιστή για να διεξαχθεί η τηλεδιδασκαλία. Θέση και αίτημα των γονέων, είναι όπως ενισχυθεί από το Υπουργείο η ασύγχρονη εκπαίδευση, ιδίως από την Α’ έως τη Δ’ τάξη Δημοτικού. Όσον αφορά την Ε’ και ΣΤ’ τάξη, οι γονείς προτρέπουν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση, εκεί και όπου υπάρχουν σχολεία ή/και τμήματα που όλοι οι μαθητές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι αναμένουν όπως καλυφθούν οι περίπου 1.400 ελλείψεις σε εξοπλισμό. «Σε όσα σχολεία έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις και δεν έχουν αρχίσει την εφαρμογή να το πράξουν άμεσα».

Όλα βαίνουν καλώς λέει ο Υπουργός Παιδείας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε στον «Φ» ότι έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η εγκύκλιος για την τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά. «Είναι υποχρέωση του σχολείου να παρέχει εκπαίδευση και να στηρίξει τα παιδιά για όσο μένουν στο σπίτι», είπε και σημείωσε ότι η τηλεκπαίδευση πέτυχε στη Μέση Εκπαίδευση και επομένως μπορεί να λειτουργήσει και στη Δημοτική. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το Υπουργείο θα ακολουθήσει «ένα μείγμα πολιτικής, όπου κάποια σχολεία και τμήματα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και κάποια άλλα θα συνεχίσουμε να τα υποστηρίζουμε εξ αποστάσεως». Για την απόφαση αυτή, ξεκαθάρισε ότι θα ληφθεί υπόψη ο βαθμός στον οποίο αναπτύσσεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ζητά απαντήσεις η ΟΕΛΜΕΚ

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Οι μαθητές είναι αγανακτισμένοι. Επηρεάζεται η ψυχολογική τους κατάσταση. Πρέπει να ανακοινώσουν την ύλη για να ξέρουν πώς να προχωρήσουν και να προετοιμαστούν», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, και πρόσθεσε: «Αν δεν λάβουμε ούτε την Πέμπτη απάντηση, θα είμαστε πιο έντονοι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να κρατάμε τους μαθητές σε αγωνία. Τους φτάνει που στάθηκαν άτυχοι. Δεν πρέπει να παίζουμε με τους μαθητές. Έχει και γονείς που είναι αγανακτισμένοι».

Εξάλλου, σημείωσε ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη και με τους οργανωμένους γονείς. «Πρέπει να ενημερωθούμε από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την προσέλευση μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, ιδίως για τους ευάλωτους. Για την ύλη και τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων. Για το πλάνο σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών στο δεύτερο τετράμηνο. Τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Επιπλέον τους ανεξεταστέους, τους μαθητές που επιθυμούν να αλλάξουν κατεύθυνση. Επίσης, τη στελέχωση των σχολείων, ιδίως λόγω κάποιων αφυπηρετήσεων».

Πηγή: Φιλελεύθερος