Αυτές οι ειδικότητες επηρεάζονται από τις “εξοικονομήσεις” Χαμπιαούρη (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Εκατόν πενήντα πέντε εκπαιδευτικούς στη μέση εκπαίδευση -κατά συνέπεια και θέσεις εργασίας- «εξοικονομεί» το Υπουργείο Παιδείας από τα νέα μέτρα που έλαβε με στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε στελέχωση για τη νέα σχολική χρονιά. Άλλες 42 «εξοικονομήσεις» (30 περίπου μόνο από το «κόψιμο» ωρών για τους υπεύθυνους τμήματος) προκύπτουν για τη δημοτική εκπαίδευση, με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς για το σχολικό έτος 2018-2019, όπως πληροφορείται ο «Π», να υπολογίζονται στις 102.

Στη δημοτική εκπαίδευση αναμένεται ότι θα δοθούν 60 θέσεις, από τις επιπλέον 159 που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεπώς το υπουργείο έχει προγραμματίσει την κάλυψη των 42 θέσεων μέσα από τον… εξορθολογισμό της παιδείας. Αν οι 60 θέσεις δοθούν, όντως, στη δημοτική εκπαίδευση και υποθέσουμε ότι οι υπόλοιπες 99 απορροφηθούν από τη μέση εκπαίδευση με τον μέσο όρο της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών να κυμαίνεται στις 2.500 ευρώ μηνιαίως (32.500 ευρώ τον χρόνο), τότε το υπουργείο, πέραν των θέσεων, εξοικονομεί και 3 εκατ. ευρώ περίπου [(155-99) + 42) Χ 32.500] = 3,185 εκατ. ευρώ.


Τα νούμερα όμως φέρνουν στην επιφάνεια και ένα άλλο πρόβλημα για το οποίο εκφράζονται φόβοι εδώ και καιρό από τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείων. «Συμβασιούχοι καθηγητές που βρίσκονται στα σχολεία δέκα και δώδεκα χρόνια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά», δήλωσε στον «Π» καλά ενημερωμένη πηγή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό ενισχύεται από την απόφαση ότι το 50% των νέων θέσεων θα καλυφθεί μέσω του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σχολική χρονιά 2017-2018 ο αριθμός των έκτακτων συμβασιούχων (όλων των ειδικοτήτων) στη μέση εκπαίδευση ήταν 688.

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και καιρό το υπουργείο έχει υπολογίσει τις πρόσθετες ανάγκες, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στις 373. Στη μέση εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ανεπίσημα στην ΟΕΛΜΕΚ, για τη νέα σχολική χρονιά υπάρχει αύξηση 500 μαθητών της α’ γυμνασίου, με τις πρόσθετες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό να υπολογίζονται στις 146. Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση 159 επιπρόσθετων θέσεων για όλες τις βαθμίδες και ως εκ τούτου ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε με τις αποκοπές ωρών από εξωδιδακτικό χρόνο να καλύψει τις 214 θέσεις. Μόνο στη μέση εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας τα οποία εξασφάλισε ο «Π», οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ήταν 443 .

Με τις προτάσεις, όμως, Χαμπιαούρη το υπουργείο «γλυτώνει» ουσιαστικά 99 εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των σχολικών μονάδων τη νέα σχολική χρονιά (βλέπε πίνακα). Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι φιλόλογοι. Πριν από τα μέτρα, υπήρχε ανάγκη για 108 στα σχολεία. Με την εφαρμογή όμως των μέτρων ο αριθμός τους περιορίστηκε στους 74, προκύπτει δηλαδή μια… «εξοικονόμηση» 34 φιλολόγων. Για τους μαθηματικούς οι υπολογισμοί τον Μάιο «μιλούσαν» για 62, ενώ με τα μέτρα «εξοικονομούνται» οκτώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ειδικότητα της Πληροφορικής, με την «εξοικονόμηση» να αφορά 16 εκπαιδευτικούς (26 αφορούσαν οι ανάγκες πριν από τα μέτρα, 10 μετά τις προτάσεις Χαμπιαούρη). Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, οι μειώσεις θέσεων δεν αφορούν μόνο τις 99 καθότι προκύπτουν και άλλες που εξοικονομούνται από άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα τις συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία. Συνολικά, η μείωση των θέσεων, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, ακουμπά τις 155 και αφορά 35 βοηθούς διευθυντές και βοηθούς διευθυντές Α, 88 εκπαιδευτικούς από το μέτρο των αποκοπών ωρών για τους υπευθύνους τμήματος, 25 από τη μείωση των ωρών (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους) και 7 εκπαιδευτικούς από τις αποκοπές σε συνδικαλιστικό χρόνο.

Πάνε στον διάλογο, αλλά…

Ο εξορθολογισμός της παιδείας και οι προτάσεις Χαμπιαούρη τίθενται στο τραπέζι του διαλόγου, που σήμερα εγκαινιάζεται μεταξύ του υπουργού Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Ένας διάλογος που, σύμφωνα και με την προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει χρονοδιαγράμματα, «θα διαρκέσει όσο χρειαστεί». Παρά τα προκαταρκτικά νούμερα που έχουν «αλιεύσει» οι εκπαιδευτικές οργανώσεις από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ζητούν επιτακτικά αναλυτική κατάσταση των εκπαιδευτικών αναγκών της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και της προηγούμενης, κατά τομέα, έτσι ώστε να διαφανούν οι όποιες πρόσθετες ανάγκες. Ζητούν επίσης αναλυτική κατάσταση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών λειτουργών στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και αλλού. Όπως είναι γνωστό, εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο Παιδείας, στην επίτροπο Διοικήσεως, στο Προεδρικό ακόμη και στην… Αρχιεπισκοπή!

Οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ θα παρακαθίσουν σήμερα σε σύσκεψη πριν από τις προγραμματισμένες, ξεχωριστές συναντήσεις τους με τον Κώστα Χαμπιαούρη. Μέχρι αργά το απόγευμα χθες δεν είχαν πάρει στα χέρια τα στοιχεία που έχουν πολλάκις ζητήσει από τον υπουργό…

«Ο υπουργός Παιδείας φαίνεται να κωλυσιεργεί ως προς το θέμα της κατάθεσης στο τραπέζι του διαλόγου όλων των ποσοτικών δεδομένων που σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, επί των οποίων θα πρέπει να διεξαχθεί ο διάλογος», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας. Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζουν για ακόμα μια φορά την ετοιμότητά τους για ουσιαστικό διάλογο και καλούν τον Κώστα Χαμπιαούρη «επιτέλους να συνεργαστεί μαζί τους για την επιτυχή έκβαση του διαλόγου. Σε αντίθετη περίπτωση ο υπουργός θα φέρει ακεραία την ευθύνη».

Πηγή: Πολίτης