Για μέσα Ιουνίου πάνε οι Παγκύπριες – Αγκάθι οι κατατάξεις Ιουλίου

Παγκύπριες Εξετάσεις

Με μειωμένο αριθμό ανά αίθουσα και αξιοποιώντας ολόκληρη την κτηριακή υποδομή των σχολείων, αναμένεται να διεξαχθούν οι φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα οδηγεί το υπουργείο Παιδείας στον σχεδιασμό νέων πλάνων και στην επεξεργασία σεναρίων για τη διεξαγωγή του πολύπλοκου εγχειρήματος των εξετάσεων και δη των Παγκύπριων, καθώς έμφαση δίνεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων πέραν από την πρόσβαση σε πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας, αποκτούν και το απολυτήριό τους.


Ένα από τα σενάρια που υπάρχει επί τάπητος είναι η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα ώστε να τηρούνται μέτρα προστασίας. Αυτό προϋποθέτει πως θα χρειαστούν περισσότερες σχολικές αίθουσες, με τους αρμοδίους να στρέφονται προς την πλήρη αξιοποίηση των σχολείων, δηλαδή όλων των κατάλληλων αιθουσών του. Για την κάλυψη των αναγκών της επιτήρησης κατά τις ώρες της κάθε εξέτασης, δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν όλοι οι καθηγητές των σχολείων.

Στην υλοποίηση του πιο πάνω πλάνου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι τελειόφοιτοι μαθητές θα εξεταστούν όλα τα μαθήματα των Παγκύπριων στο σχολείο τους, με την πρακτική των προηγούμενων ετών που ήθελε κάθε μάθημα και σε διαφορετικό σχολείο, να τερματίζεται. Όσο για την περίοδο διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων, το σίγουρο είναι πως δεν θα γίνουν την περίοδο που αρχικά ανακοινώθηκε (18 Μαΐου – 12 Ιουνίου), αλλά πιθανότερο θεωρείται η μετακίνησή τους εντός Ιουνίου. Σημαντικός παράγοντας για την ακριβή ημερομηνία είναι η έναρξη της κατάταξης των αρρένων στην Εθνική Φρουρά, που ως γνωστό γίνεται τις πρώτες μέρες Ιουλίου.

Το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς, φαίνεται να μην είναι κάτι που εξετάζει το υπουργείο, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, καθώς η χρονιά ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και θεωρητικά υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για αποφάσεις και διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος που θα διεξαχθούν φέτος οι Παγκύπριες Εξετάσεις λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, δεν θα επηρεάσει μόνο το καθαρά εξεταστικό κομμάτι που έχει να κάνει με τους μαθητές, αλλά ολόκληρη τη διαδικασία. Τόσο η θεματοθέτηση, όσο και η βαθμολόγηση των εξεταστικών δοκιμίων, θα αλλάξουν και δεν θα έχουν καμία σχέση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης των θεματοθετών σε ξενοδοχεία, με τις διαδικασίες –περιλαμβανομένης και της αποστολής των θεμάτων στα σχολεία– να απλοποιούνται.

Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται και σενάρια που αφορούν τις εξετάσεις μαθητών της Α΄και Β’ Λυκείου, με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν και αν είναι εφικτό.

Πηγή: Φιλελεύθερος