Εξετάσεις Τετραμήνων: Οδεύουν σύντομα και στα Γυμνάσια

Η μεταφορά την ενιαίων γραπτών αξιολογήσεων στο τέλος του Α’ τετραμήνου από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, με συνακόλουθη την αλλαγή στις ημερομηνίες λήξης μαθημάτων Α’ τετραμήνου και έναρξης του Β’ τετραμήνου, καθώς και η βελτίωση των διαδικασιών εφαρμογής της διαμορφωτικής αξιολόγησης του μαθητή, είναι οι κύριες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή και αφορά την αξιολόγηση του μαθητή – δη τις εξετάσεις τετραμήνου. Για τα γυμνάσια η νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών για σκοπούς προαγωγής και απόλυσης τίθεται σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Το εν λόγω νομοσχέδιο πάει Ολομέλεια σε 15 μέρες, με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας στην ερχόμενη συνεδρία της να τοποθετείται επί των αλλαγών.


Χθες οι αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν για τη νέα σχολική χρονιά τέθηκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Παιδείας, με βουλευτές να εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ή να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις κυρίως για το πρακτικό κομμάτι της εφαρμογής τους. Για παράδειγμα, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αξιολόγηση του μαθητή για τα εξεταζόμενα μαθήματα, που ως γνωστό καταλαμβάνει το 60% της συνολικής βαθμολογίας του μαθητή. Το υπόλοιπο 40% αφορά τη γραπτή προειδοποιημένη αξιολόγηση που διεξάγεται στη διάρκεια του τετραμήνου. Ανάμεσα στις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα (60%) περιλαμβάνονται οι γραπτές προειδοποιημένες ασκήσεις στην τάξη.

Επί τούτου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως οι γραπτές (πολλές) προειδοποιημένες ασκήσεις αυξάνουν το άγχος των μαθητών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «από ένα μικρό διαγώνισμα πήγαμε στα πολλά».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως εναπόκειται στον εκπαιδευτικό να αποφασίσει τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης, οι οποίες πέραν των προειδοποιημένων ασκήσεων συμπεριλαμβάνουν τη συμμετοχή του μαθητή στην τάξη ή στο εργαστήριο, την κατ’ οίκον εργασία, την ατομική ή ομαδική δημιουργική εργασία μελέτης που προετοιμάζεται κατόπιν ανάθεσης και με την καθοδήγηση του διδάσκοντα καθηγητή αλλά και δραστηριότητες διάκρισης ή και εθελοντική εργασία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, πέραν της διδασκαλίας στην τάξη.

Για τα εξεταζόμενα μαθήματα οι μαθητές θα παρακάθονται σε μια ενιαία γραπτή αξιολόγηση διάρκειας 45 λεπτών. Μόνη εξαίρεση αποτελούν το μάθημα των νέων ελληνικών και οι ξένες γλώσσες, για τα οποία η διάρκεια του διαγωνίσματος θα είναι 135 λεπτά.

Οι γραπτές αξιολογήσεις για το Α’ τετράμηνο θα αρχίζουν μετά την παρέλευση πέντε εργάσιμων ημερών, από το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων (δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου). Για το Β’ τετράμηνο οι εξετάσεις θα ρυθμίζονται αναλόγως των ημερομηνιών του Πάσχα.

Για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, η αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα (60%) θα γίνεται μέσα από εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης όπως είναι η συμμετοχή του μαθητή στην τάξη, η κατ’ οίκον εργασία, δραστηριότητες διάκρισης, projects. Σε αυτή την περίπτωση θα διεξάγεται μία μικρή γραπτή προειδοποιημένη άσκηση, εάν ο εκπαιδευτικός επιλέξει αυτό τον τρόπο αξιολόγησης. Όπως και στα εξεταζόμενα μαθήματα, θα γίνεται επίσης μια γραπτή προειδοποιημένη άσκηση των 45 λεπτών.

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα της μουσικής, της φυσικής αγωγής και της τέχνης καθώς και άλλων μαθημάτων ειδικού χαρακτήρα, θα γίνονται ειδικές ρυθμίσεις από το υπουργείο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των μαθητών.

Για τη σχολική χρονιά 2020-2021 σε εξετάσεις τετραμήνων θα παρακαθίσουν οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του λυκείου και των τεχνικών σχολών. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τα παιδιά δεν θα παρακολουθούν άλλα μαθήματα. Μαθήματα θα διεξάγονται για τα παιδιά της Γ’ τάξης τα οποία μπαίνουν στον χορό των εξετάσεων ανά τετράμηνο τη χρονιά 2021-2022.

Πηγή: Φιλελεύθερος