Ζητούν κρατική στήριξη τα ιδιωτικά σχολεία

Κρατική στήριξη μέσω πληρωμής των διδάκτρων μαθητών των οποίων οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν ζήτησαν σήμερα τα ιδιωτικά σχολεία, για να λάβουν την καθολική άρνηση αρμοδίων και νομοθετών.

Το πρόβλημα που ανέδειξε η σημερινή συζήτηση είναι περιπτώσεις στις οποίες μαθητές κατά την αποφοίτηση τους δεν λαμβάνουν απολυτήριο, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε σχέση με την αποπληρωμή των διδάκτρων τους.


Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων, που συμμετείχαν σε συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας, ζήτησαν όπως δημιουργηθεί μια επιτροπή εντός του υπουργείου παιδείας για να επιλαμβάνεται των οικονομικών διαφορών που προκύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις, για να εισπράξουν κάθετη διαφωνία από όλες τις πλευρές.

Εισηγήθηκαν παράλληλα, όπως το δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος για τη συνέχιση της φοίτησης παιδιών σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η πληρωμή των διδάκτρων, εισήγηση την οποία αντίκρισαν επίσης, αρνητικά οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Τόσο το υπουργείο παιδείας όσο και η νομική υπηρεσία και τα μέλη της επιτροπής παιδείας, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί το κράτος να παρέμβει στις ιδιωτικές συμβάσεις που συνάπτουν ιδιωτικά σχολεία με τους γονείς των μαθητών και πως οι οικονομικές τους διαφορές δεν αφορούν ευθύνη του κράτους.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας τόνισε ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελεί ευθύνη του κράτους και πως τα σχολεία έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών παρέχοντας τους ωστόσο, όλα τα απαραίτητα έγραφα για να συνεχίσουν αλλού τη φοίτηση τους και στη συνέχεια να προσφύγουν εάν θέλουν, σε ένδικα μέσα για την ανάκτηση των οφειλόμενων ποσών.

Εκ μέρους εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων, αναφέρθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε μετά την οικονομική κρίση που επηρεάστηκε η οικονομική κατάσταση γονέων των παιδιών που φοιτούσαν στα ιδιωτικά σχολεία ωστόσο, όπως υποστήριξαν, υπήρξαν και περιπτώσεις εκμετάλλευσης.

Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι δεν επιτρέπεται να θυματοποιούνται παιδιά και να κρατούνται όμηροι λόγω της αδυναμίας ή της ανευθυνότητας των γονέων για πληρωμή των διδάκτρων.

Το θέμα προέκυψε κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή παιδείας επί του νομοσχεδίου που αφορά στην ίδρυση και στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Stockwatch