Καδής: Προχωρούν κανονικά οι εξετάσεις διοριστέων

Οι νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη συμπληρώσει πέραν των 30 μηνών σε υπηρεσία, δεν θα κρατήσουν όμηρο την πολιτεία, διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός παιδείας Κώστας Καδής απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το υπουργείο πουλά ελπίδα σε νέους πτυχιούχους.

Η επιτροπή παιδείας ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών σχετικά με τις εξετάσεις για εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισμών με τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους να εντοπίζουν κενά στο νομοσχέδιο και στη γενικότερη διαδικασία.


Ο κ. Καδής είπε ότι στη βάση και σχετικής εισήγησης της νομικής υπηρεσίας, εάν προκύψουν θέματα από τις εξελίξεις σε νομικό επίπεδο, αυτά θα επανεξεταστούν στην πορεία.

«Εάν υπάρξουν εξελίξεις σε νομικό επίπεδο που θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα είμαστε έτοιμοι να τα επανεξετάσουμε σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική υπηρεσία», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τη σύσταση της νομικής υπηρεσίας, δεν συντρέχει λόγος αλλαγής της πορείας που έχει καθοριστεί, αναφέροντας ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι νομικές διαδικασίες μπορεί να κρατήσουν και μια δεκαετία. «Δεν μπορεί η πολιτεία να μείνει όμηρος της νομικής διαδικασίας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι ακούστηκαν φωνές για περαιτέρω αναστολή της εφαρμογής των νέων κανονισμών τονίζοντας ότι θέση του υπουργείου είναι πως το νέο σύστημα για εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισμών εκπαιδευτικών, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

Το υπουργείο ευελπιστεί ότι οι πρώτες εξετάσεις θα διενεργηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο αφού υποβληθεί αρχική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το Μάιο από τους ενδιαφερόμενους ώστε να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες θέσεις προτού υποβάλουν τελική αίτηση και καταβάλουν το εξεταστικό κόστος συμμετοχής στις εξετάσεις, τον Ιούνιο.

Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα €50 ανά μάθημα, δηλαδή συνολικά, €150 για την εξέταση τριών μαθημάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου, σε προσφυγή ενός δασκάλου αορίστου χρόνου, που δικαιώνει και κατοχυρώνει το διορισμό του.

Οι δάσκαλοι αορίστου χρόνου είναι γύρω στους 350, σύμφωνα με την ΠΟΕΔ.

Η κυβέρνηση και η νομική υπηρεσία εφεσίβαλαν την απόφαση και αναμένεται τώρα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί, ανέρχονται γύρω στους 700 σε βάθος διετίας.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι για σκοπούς διαφάνειας, οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν για πόσες θέσεις θα διαγωνιστούν και πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι. Σε ορισμένους κλάδους αναμένεται οι υποψήφιοι να είναι χιλιάδες και οι θέσεις δεκάδες, είπε σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν πουλά ελπίδες σε κανένα.

Όπως αναφέρθηκε, η μεταβατική περίοδος, δηλαδή η πρόσληψη του 50% από τον υφιστάμενο κατάλογο διορισίμων και των 50% από τις εξετάσεις θα διαρκέσει μέχρι το 2027.

ΠΟΕΔ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ζήτησε αλλαγές στο βασικό νόμο, ώστε να διευθετηθεί και το θέμα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η κοινωνία και η εκπαίδευση σε περιπέτειες.

ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα να επιτευχθεί η ψήφιση των κανονισμών πριν το τέλος των εργασιών της βουλής ενόψει του Πάσχα καθώς όπως είπε, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ζητήματα στα οποία το υπουργείο δεν έχει ξεκάθαρη θέση ενώ δεν είναι ακόμα έτοιμο το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ροκανίζει το χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές, παραγνωρίζει δικαστικές αποφάσεις και πωλεί ελπίδες, σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, για διορισμό στο δημόσιο.

Σημείωσε ότι η επιτροπή είναι πρόθυμη να διεξέλθει των κανονισμών και πως το ΑΚΕΛ δεν θα προβάλει εμπόδια αλλά θα αναζητήσει δημιουργικό ρόλο διατηρώντας τη διαφωνία του στους κανονισμούς και στη ρύθμιση που επιχειρείται, αναζητώντας τη βελτίωσή της.

ΔΗΚΟ

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι με δεδομένη τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση ενός εκπαιδευτικού, δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Σημείωσε ότι το υπουργείο παιδείας έχει υποχρέωση να επικοινωνήσει εκ νέου με όλους τους εμπλεκόμενους και να διαβουλευθεί ώστε οι ρυθμίσεις που θα τύχουν ψήφισης να μην δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως είπε.

Πηγή: StockWatch/Μαρία Χαμπή