Κυβερνητικές: Χιλιάδες οι υποψήφιοι – Πόσο κοστίζει η προετοιμασία;

Έπειτα από επτά χρόνια «αργίας», οι κυβερνητικές εξετάσεις επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων που ονειρεύονται μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο. Με τα μούτρα στο διάβασμα έχουν πέσει χιλιάδες νέοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις κυβερνητικές εξετάσεις, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους και σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Στη μάχη για τη διεκδίκηση του πιστοποιητικού επιτυχίας στις κυβερνητικές εξετάσεις αναμένεται να ριχτούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο πέραν των 10.000 υποψηφίων για τις επιστημονικές θέσεις (Κλίμακα Α8) και πέραν των 8.000 για τις μη επιστημονικές κυβερνητικές θέσεις (Κλίμακες Α2, Α5, Α7). Τόσο η προθεσμία υποβολής αίτησης για τις κυβερνητικές εξετάσεις, όσο και η προθεσμία για την καταβολή του παράβολου των €50 για δικαίωμα συμμετοχής στην κάθε εξέταση, έχουν ήδη παρέλθει.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι για τις κλίμακες Α2-5-7 θα δοκιμαστούν στις 15 Δεκεμβρίου στα μαθήματα Αριθμητικού, Αφαιρετικού και Λεκτικού Συλλογισμού. Στα ίδια θέματα θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι για την κλίμακα Α8 την 1η Δεκεμβρίου, με το βαθμό δυσκολίας ωστόσο να είναι αυξημένος.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, το κόστος παρακολούθησης των μαθημάτων προετοιμασίας για τις κυβερνητικές εξετάσεις σε ιδιωτικά φροντιστήρια διαφοροποιείται ανά επαρχία και ανά προσφερόμενη υπηρεσία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φροντιστηρίων που διατηρούν λίστες αναμονής με πέραν των 100 υποψηφίων, καταφεύγοντας ακόμη και σε online μαθήματα και διαδικτυακές παρακολουθήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατό περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Ενδεικτικά, στη Λευκωσία οι τιμές για τα πακέτα προετοιμασίας των υποψηφίων στις κυβερνητικές εξετάσεις κυμαίνονται από 350 μέχρι και 520 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων και των σημειώσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Στη Λεμεσό, οι τιμές αρχίζουν από 240 ευρώ ενώ σε συγκεκριμένο φροντιστήριο έχουν ήδη συμπληρωθεί 35 τμήματα και τηρείται λίστα αναμονής.

Το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και στη Λάρνακα, με αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων για την κατάλληλη προετοιμασία για τις εξετάσεις σε φροντιστήρια και τις τιμές να κυμαίνονται από τα 250 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων και των σημειώσεων που απαιτούνται.

Στην Πάφο, οι τιμές αρχίζουν από τα 300 ευρώ για το σύνολο της προετοιμασίας, ωστόσο όπως προκύπτει από την έρευνα το ενδιαφέρον για φροντιστήρια από πλευράς υποψηφίων είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις.

Η επιτυχία στις εξετάσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μιας θέσης στο Δημόσιο και το πιστοποιητικό επιτυχίας έχει ισχύ μόνο για ένα χρόνο, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν θα προκηρυχθούν θέσεις εντός του 2019.

Πηγή: Φιλελεύθερος