Μετά τις εκλογές στον Γ. Εισαγγελέα το σκάνδαλο με τη διαρροή θεμάτων

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα φτάσει μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η πειθαρχική έρευνα για τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων διορισίμων. Δηλαδή τρεις μήνες μετά από το γεγονός (6 Νοεμβρίου) και μετά την ολοκλήρωση των Προεδρικών Εκλογών.

Από την προηγούμενη Παρασκευή, η έκθεση βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να μελετηθεί και να διατυπωθούν απόψεις, με σκοπό να καταλήξει για γνωμάτευση στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, από τις πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται –όπως και σε προηγούμενες έρευνες– ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος.


Την έρευνα εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ώστε να την υποβάλει μαζί με τις απόψεις του στη Νομική Υπηρεσία. Σε λίγες ακόμη εβδομάδες, αναμένεται και το κλείσιμο της υπόθεσης. «Μελετάμε προσεκτικά το περιεχόμενο της έκθεσης. Είναι μια ογκωδέστατη έρευνα με πληροφορίες, καταθέσεις, συμπεράσματα.

Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι να σταλεί μαζί με τις απόψεις μας στον Γενικό Εισαγγελέα και στη συνέχεια να γίνουν υποδείξεις για τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων και για το αν θα πρέπει να υποβληθούν ποινές.

Είναι τυποποιημένες διαδικασίες και προβλέπονται από τη νομοθεσία» είπε ο κ. Καδής και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούμε μέρες για να την ελέγξουμε, είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της πληροφορίας και θέλει προσοχή. Αυτό στο οποίο φαίνεται προκαταρτικά ότι καταλήγει είναι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος».

Ωστόσο, ο υπουργός υπογράμμισε πως το ποιοι έχουν ευθύνη και σε ποιο βαθμό έχουν αυτή την ευθύνη, θα μπορεί να ειπωθεί μετά από εξονυχιστική μελέτη. Μάλιστα, θεωρώντας ότι είναι παρακινδυνευμένο για την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν αναφέρθηκε στα πέντε υπό διερεύνηση για πειθαρχικό αδίκημα άτομα. «Επιβεβαιώνει και αυτό που φάνηκε μέσα από τις εκθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Ελεγκτή» είπε, αναφερόμενος σε έρευνες που προηγήθηκαν της διαρροής και πρόσθεσε ότι είχε διασαφηνιστεί πως «δεν υπήρχε οποιοδήποτε δόλος ή διαπλοκή, που να θέτει και σε αμφισβήτηση τη διαδικασία των εξετάσεων».

Επιπλέον σημείωσε ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για θέμα λίγων ημερών, κάποιων εβδομάδων, για να ολοκληρωθεί οριστικά η υπόθεση. Πάντως επιβεβαιώνεται πως δεν τίθεται θέμα δόλου». Όπως κατέληξε, η εν λόγω έρευνα θα δοθεί στη δημοσιότητα εφόσον και μόνο αν το επιτρέψει η νομοθεσία και δεν εκθέτει τα προσωπικά δεδομένα όσων αναφέρονται στην έκθεση.

Πηγή: Φιλελεύθερος