Με αυτά τα μέτρα ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια!

Επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας φορώντας τη μάσκα τους μαθητές και εκπαιδευτικοί στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ στη Δημοτική Εκπαίδευση οι επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται όπως το κάθε παιδί έχει το δικό του θρανίο ώστε να τηρούνται σωστά οι αποστάσεις.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, ωστόσο τα σενάρια είναι συγκεκριμένα και συζητήθηκαν χθες μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, και των μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής και αναμένεται ότι την Παρασκευή θα τεθούν και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση ύστερα από τις θερινές διακοπές.


Σε ό,τι αφορά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, το επικρατέστερο σενάριο, προνοεί:

  • Ταυτόχρονη επιστροφή όλων των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.
  • Αυστηρή τήρηση αποστάσεων και πρωτοκόλλων.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους ενήλικες, δηλαδή εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.
  • Για τα νηπιαγωγεία θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που είχαν εφαρμοστεί και τον περασμένο Μάιο.

Για τα Γυμνάσια το σκηνικό δεν είναι ακόμα εντελώς ξεκάθαρο. Ωστόσο, φαίνεται να έχει αποφασιστεί ότι:

  • Μαθητές και καθηγητές θα μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας φορώντας μάσκες. Οι επιστήμονες φέρονται να εισηγήθηκαν τη χρήση μάσκας από όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών.
  • Οι επιστήμονες θα ετοιμάσουν αυστηρότερο πρωτόκολλο με μέτρα προστασίας
  • Στους γονείς θα δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για τον σωστό τρόπο με τον οποίο πλένονται οι μάσκες πολλαπλής χρήσης
  • Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον η φοίτηση θα είναι καθολική ή εάν θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής φοίτηση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες ωστόσο, στόχος είναι η επιστροφή όλων των παιδιών στα σχολεία.

Από τη στιγμή όμως που δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και με δεδομένο το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των επιδημιολογικών στοιχείων, όπως αυτά θα διαμορφωθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στην ετοιμασία ηλεκτρονικού προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για τα Λύκεια δεδομένη η χρήση μάσκας:

  • Η επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στα θρανία πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
  • Σε ό,τι αφορά την Α’ και Β’ Λυκείου, αν και μάλλον προωθείται η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία, στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο «μεικτού» εκπαιδευτικού προγράμματος (όπως και στα Γυμνάσια)
  • Η χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Γενικά για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην επαναλειτουργία όλων των κυλικείων, στη βάση βεβαίως αυστηρών πρωτοκόλλων τα οποία ετοιμάζονται από την επιστημονική επιτροπή.

Επιπρόσθετα, σε όλους τους γονείς θα δοθεί ερωτηματολόγιο, αλλά και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά τους πριν την αναχώρηση τους για το σχολείο.

Τέλος και σε ό,τι αφορά την Ειδική Εκπαίδευση πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η επιστημονική επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει «πλαίσιο ασφαλείας» ώστε η επαναλειτουργία τους να είναι δυνατή από την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Για τη στήριξη και υποστήριξη των ειδικών σχολείων εξάλλου, θα συσταθεί ειδική επιτροπή επιστημόνων οι οποίοι θα παρέχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια για την ασφαλή φοίτηση των παιδιών.

Πηγή: Φιλελεύθερος