Παγκύπριες: 8198 υποψήφιοι για μια θέση στο Πανεπιστήμιο

Συνολικά 8198 υποψήφιοι ρίχνονται αύριο στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων 2016.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν τις γνώσεις τους και να διαγωνιστούν είναι αυτό των Νέων Ελληνικών.


Πέρυσι, στο συγκεκριμένο μάθημα είχε προκληθεί μεγάλος σάλος, λόγω του θέματος στο οποίο οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν έκθεση ιδεών. Ο τίτλος του θέματος ήταν «Το τέλος των ψευδαισθήσεων» και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφορούσαν στο ότι οι μαθητές υποστήριξαν ότι το θέμα δεν ήταν απόλυτα κατανοητό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο μέσος όρος στις περσυνές εξετάσεις στο μάθημα των Νέων Ελληνικών ήταν 7,97.

Για απόλυση ή για διεκδίκηση θέσης στο Πανεπιστήμιο

Οι Παγκύπριες εξετάσεις έχουν διπλό σκοπό. Ο πρώτος αφορά στην εξασφάλιση βαθμού απόλυσης με επιτυχία από το Λύκειο. Όσοι έχουν επιλέξει να παρακαθήσουν τις Παγκύπριες εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης μόνο, αυτομάτως δεν διεκδικούν και θέση σε Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι υποψήφιοι αυτοί ενδεχομένως να επιλέξουν να μην ακολουθήσουν ακαδημαϊκές σπουδές ή να επιλέξουν σπουδές σε χώρες του εξωτερικού.

Ο βαθμός που θα εξασφαλίσουν στις Παγκύπριες εξετάσεις όσοι επιλέξουν να δώσουν τις εξετάσεις μόνο για απόλυση, παρέχει στους υποψήφιους ένα πολύτιμο και απαραίτητο όπλο, έτσι ώστε να διεκδικήσουν θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Όσο πιο ψηλός ο γενικός του απολυτηρίου τόσο πιο πολλές πόρτες ανοίγουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία Παγκύπριες εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης θα δώσουν 2524 υποψήφιοι.

Ο δεύτερος σκοπός των Παγκύπριων εξετάσεων είναι να παρέχει βαθμό πρόσβασης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου είναι 5.674.

Τελευταία μέρα διεξαγωγής των Παγκύπριων εξετάσεων 2016, σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι η 10 Ιουνίου 2016. Τα αποτελέσματα σε σχέση με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες μέρες Ιουλίου.

Σημαντική διευκρίνιση είναι το ότι για εξασφάλιση θέσης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά τις Παγκύπριες εξετάσεις, να συμπληρώσουν ξεχωριστή αίτηση μέσω μηχανογραφικού.

Παραθέτουμε πιο κάτω λίστα με τα μαθήματα και τον αριθμό των υποψηφίων που θα παρακαθήσουν στο κάθε μάθημα:

Πηγή: Sigmalive