ΠΟΦΕΝ: Καταγγέλλουν αυξήσεις διδάκτρων μέχρι 39%

Τα πυρά του εναντίον ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφει το φοιτητικό κίνημα, καθώς καταγγέλλει αυξήσεις στα φετινά δίδακτρα από 2,99% έως και 39% σε συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών. Σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων, μέχρι στιγμής δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν επιβάλει αυξήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες.

«Οι διοικήσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων οφείλουν να αφουγκραστούν την κοινωνία και να βοηθήσουν τη νέα γενιά του τόπου μας, αλλά και τις οικογένειές τους, να σπουδάσουν». Όπως υποστηρίζει, για ακόμα μια χρονιά «μεγάλος αριθμός φοιτητών αναγκάζεται να σταματήσει τις σπουδές του λόγω των υψηλών διδάκτρων, μεγάλη μερίδα δουλεύει για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σπουδές, ενώ μεγάλη μερίδα νέων δεν μπορεί να σπουδάσει».


Όσον αφορά στο ύψος των αυξήσεων, η ΠΟΦΕΝ καταθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για διάφορους κλάδους προπτυχιακών σπουδών πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους φοιτητές «να στρατευτούν μαζί μας στον αγώνα ενάντια στην αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών ιδιωτικών πανεπιστημίων», τονίζοντας πως «η μόρφωση δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, αλλά μονάχα δικαίωμα».

Η οργάνωση των σπουδαστών εξαγγέλλει επίσης, τη δημιουργία πλατφόρμας για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανωμένα σύνολα, όπως ο Οργανισμός Νεολαίας, οι διάφορες οργανώσεις νεολαίας, τα κόμματα, τη Βουλή κ.ο.κ. Ενδεικτικά σημειώνει ότι, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης ενισχύει την ανεργία ανάμεσα στους νέους και συγχρόνως, αναγκάζει πολλούς να μεταναστεύσουν.

Από την ατζέντα της ΠΟΦΕΝ δεν απουσιάζει ούτε και η πρόσφατη απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για υποχρεωτική ασφάλιση των φοιτητών. Διευκρινίζει ότι δεν διαφωνεί με την ίδρυση του ταμείου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά εκφράζει τη θέση ότι η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι προαιρετική. Μάλιστα, ζητά όπως επιστραφούν τα χρήματα σε εκείνους τους φοιτητές που αναγκάστηκαν να πληρώσουν, υπό την απειλή ότι δεν θα μπορούσαν να εγγραφούν στα μαθήματά τους. Παράλληλα, καλεί την πρυτανεία σε διάλογο, τόσο για τη διαχείριση του ταμείου όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του.

Τέλος, η Ομοσπονδία τοποθετείται και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ενώ στηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως τον μόνο τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, εντούτοις δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν».
Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για την πορεία των διαβουλεύσεων και καλεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνεχίσουν τον αγώνα, για επίτευξη λύσης, που θα απαλλάσσει από την κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση και θα δημιουργεί συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στον τόπο μας.

Πηγή: Φιλελεύθερος