«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΝΥ» μια παράσταση για το σχολικό εκφοβισμό

Με το ολοκαίνουργιο έργο του Ισπανού Δραματουργού Πάκο Μπεθέρα «Το Μικρό Πόνυ» (πρώτη παρουσίαση τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαδρίτη), η Θεατρική Ομάδα Persona εγκαινιάζει τη νέα Θεατρική Σεζόν 2016-17 με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στην Κύπρο.

Το έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, και με βασικό του θέμα το σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του από την οικογένεια και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ (η οποία έγινε ειδικά για την ομάδα Persona), σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνου Κουννή και μουσική Στέλλας Χρήστου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν η ίδια η σκηνοθέτις και ο Χάρης Χαραλάμπους.


Η avant premiere έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου, όπου μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθούν στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Η επίσημη πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 7 Οκτωβρίου και ακολουθούν τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016. Συνολικά θα δοθούν 11 παραστάσεις  στη Λευκωσία, στο θέατρο Δέντρο και σε περιοδεία στο Θέατρο Ριάλτο στη  Λεμεσό, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, ενώ αργότερα η παραγωγή θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα. Το «Μικρό Πόνυ» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα στη μνήμη δύο παιδιών, του Michael Morones και του Grayson Bruce, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Είναι 11 Σεπτεμβρίου και τα σχολεία ανοίγουν. Ο 11χρονος γιος της Ιρένε και του Χάιμε πηγαίνει στην τάξη με την καινούργια του σχολική τσάντα, η οποία στο εξωτερικό της μέρος απεικονίζει ήρωες από τη γνωστή παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων “Μικρό μου πόνι”, που είναι κι η αγαπημένη του. Οι συμμαθητές του τότε αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν και να τον χλευάζουν, ενώ, σταδιακά, όταν το «παιγνίδι» χοντραίνει, τον κακοποιούν λεκτικά και σεξουαλικά και τον εξευτελίζουν. Ο  διευθυντής του σχολείου, για να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει λύση στο θέμα ώστε να σταματήσει το bullying και οι εκδηλώσεις βίας οι οποίες αρχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι διαφωνούν και μεταξύ τους ως προς την αντιμετώπιση και τις τακτικές του διευθυντή, καλώντας το παιδί να «συνετιστεί» και να αλλάξει την προτίμησή του. Εκείνο όμως αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την τσάντα του, την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» αρνούνται εξίσου πεισματικά να αποχωριστούν τις παγιωμένες θέσεις και εγωισμό τους…

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πάκο Μπεθέρα
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λέα Μαλένη
  • ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κωνσταντίνος Κουννής
  • ΜΟΥΣΙΚΗ: Στέλλα Χρήστου
  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Πετεινάρης
  • ΠΟΛΥΜΕΣΑ: Αιμίλιος Αβραάμ
  • ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελένη Αναστασίου
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΚΗΝΗΣ: Κατερίνα Κυριάκου
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Νίκος Ζαβαλλής

ΔΙΑΝΟΜΗ:

  • ΙΡΕΝΕ: Λέα Μαλένη
  • ΧΑΪΜΕ: Χάρης Χαραλάμπους

 

Avant premier: 5 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία

Επίσημη Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία
Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.
5, 7, 8, 9, 12, 14, 15, 16, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 70000138

Περιοδεία: 4, 5 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8:30 μ.μ.
Διάρκεια: 90 λεπτά

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: TIME OUT

to-mikro-pony-a5

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ταυτόχρονα, και με αφορμή το θεατρικό ανέβασμα του έργου, η Θεατρική Ομάδα Persona προγραμματίζει τρεις παράλληλες εκδηλώσεις:

  1. MASTERCLASS ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΝΥ», PACO BEZERRAΤο Masterclass απευθύνεται σε συγγραφείς, επαγγελματίες του θεάτρου και όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη Θεατρική Γραφή.ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας (Πάνω από την Πύλη Αμμοχώστου)
    ΜΕΡA: 8 Οκτωβρίου
    ΩΡΕΣ: 10:00-14:00

    Θα υπάρξει άμεση διερμηνεία στα ελληνικά.

    Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σε σχέση με το Masterclass Δημιουργικής Γραφής, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προκρατήσουν θέση στο τηλέφωνο 7000 0138.

2) ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

Σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό TheatrEtc, θα διεξαχθούν έξι αυτοτελή εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται ξεχωριστά σε παιδιά και σε ενήλικες.

Α. «Πρέπει να μιλήσουμε για το παιδί», για ενήλικες. Στο εργαστήρι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος άνω των 18 χρόνων.
Β. «Η σχολική μου τσάντα διηγείται», για παιδιά 8-12 χρόνων

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας (Πάνω από την Πύλη Αμμοχώστου)
ΜΕΡΕΣ: 8, 15 και 22 Οκτωβρίου
ΩΡΕΣ: 16:00-18:00

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σε σχέση με τα εργαστήρια, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προκρατήσουν θέση στο τηλέφωνο του οργανισμού TheatrEtc 99921648 ή στο [email protected]

3) «ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ»

Ημερίδα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, φορέων και οργανώσεων που ειδικεύονται σε θέματα σχολικής βίας. Η Ημερίδα θα είναι ανοικτή για το κοινό, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν, πέρα από ακαδημαϊκοί, και ειδικοί επαγγελματίες του αντικειμένου, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλα οργανωμένα σύνολα.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας (πάνω από την Πύλη Αμμοχώστου)
15 Οκτωβρίου