«Όχι φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βάση»

Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να μη δέχεται μαθητές των οποίων η βαθμολογία είναι κάτω από τη βάση, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται κατά καιρούς».

Αυτή ήταν η άμεση απάντηση του ακαδημαϊκού ιδρύματος, στο χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» για υποψήφιο ο οποίος εξασφάλισε θέση με αρχική βαθμολογία 0,4 στα Νέα Ελληνικά.


Όπως διευκρινίζει, «κατά την εισδοχή φοιτητών με την α’ κατανομή το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν διατηρεί έλεγχο επί των εισακτέων, ενώ η Βουλή υπήρξε έντονα αρνητική στην πρόταση του ιδρύματος να του δοθεί σχετική αρμοδιότητα».

Όσον αφορά στις θέσεις οι οποίες παραμένουν κενές, υπενθυμίζει ότι οι πανεπιστημιακές Αρχές υπέβαλαν, κατά καιρούς, «προτάσεις προς την πολιτεία, ώστε, με στόχο πάντα την αριστεία, οι εν λόγω θέσεις να καλύπτονται με φοιτητές των οποίων οι βαθμολογίες είναι ικανοποιητικές, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών».

Περαιτέρω, το Πανεπιστήμιο αναφέρεται σε περιπτώσεις διαγραφών λόγω του ότι οι φοιτητές δεν δύνανται, εξαιτίας χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου για ολοκλήρωση των σπουδών τους. «Η πολιτεία η οποία πληρώνει τα δίδακτρα των φοιτητών πρέπει να προστατεύσει τους κρατικούς πόρους, διασφαλίζοντας ότι οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια διαθέτουν τις απαιτούμενες ακαδημαϊκές δυνατότητες» υποστηρίζει.

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης αποκάλυψε πως το Πανεπιστήμιο θα επανέλθει με την πρότασή του να ορισθεί κατώτατος βαθμός εισδοχής, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο απαιτούμενο ακαδημαϊκό επίπεδο και να μειωθούν σημαντικά οι διαγραφές φοιτητών οι οποίες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ανήλθαν στις 151.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έφθασε η ώρα, όπως όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια του κόσμου, έτσι και το Πανεπιστήμιο Κύπρου να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τους φοιτητές του μέσω δικών του διαδικασιών».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου