Χάνεται το τριήμερο των Τριών Ιεραρχών;

Σχολική γιορτή και όχι σχολική αργία θα είναι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στο πλαίσιο της εξέτασης των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και όπως όλα δείχνουν, σχετική πρόνοια θα περιληφθεί στο διαμορφωμένο κείμενο που θα καταθέσει το αρμόδιο Υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι η γιορτή των Γραμμάτων και συνεπώς τα σχολεία δεν θα έπρεπε να είναι κλειστά. Απεναντίας, θα έπρεπε να είναι ανοικτά και να γιορτάζουν. Γι’ αυτό και η εισήγηση προβλέπει όπως στις 30 Ιανουαρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντί να παραμένουν στα σπίτια τους, να διοργανώνουν δραστηριότητες στους σχολικούς χώρους.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, το Υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης και εκτός απροόπτου, θα την περιλάβει στο τελικό κείμενο των κανονισμών που θα καταθέσει στη Βουλή, με απώτερο σκοπό την ψήφισή τους από την Ολομέλεια. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, θα είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής Εκπαίδευσης που καταργείται μια σχολική αργία.

Υπενθυμίζεται ακόμα, ότι πριν δύο χρόνια ανάλογη απόφαση λήφθηκε στην Ελλάδα. Τότε, το Υπουργείο Παιδείας της χώρας ανακοίνωσε ότι η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως ημέρα γιορτής κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός των μαθητών και δραστηριότητες αναφορικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Όσον αφορά στο ευρύτερο θέμα των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, να σημειωθεί ότι η κατ’ άρθρον συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκληρώθηκε. Το Υπουργείο ανέλαβε την ευθύνη ετοιμασίας διαμορφωμένου νομοσχεδίου, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, στο οποίο θα περιληφθούν αλλαγές που συμφωνήθηκαν. Διευκρινίζεται ότι οι νέοι κανονισμοί που θα ψηφιστούν, θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά.

Εκείνο που αναμένεται να διαφανεί στην πράξη είναι ποια θα είναι η ενδεχόμενη αντίδραση των εκπαιδευτικών.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου